Müslümanlar için kutsal olan 4 geceden biri Miraç Kandili, Recep ayının 27. gecesidir. Miraç Kandili, İslam Peygamberi Hz. Muhammed'in Allah'ın huzuruna çıktığı gece olarak bilinmektedir. Bu olay, Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye yaptığı hicretten 17 ay önce yaşanmıştır.
Bunun yanı sıra Miraç Kandili, üç aylar içinde bulunan ikinci kandildir. Miraç kelimesi Arapça 'yükseğe çıkmak' anlamına gelmektedir. Peki, Miraç hadisesi nedir? Miraç ne demek? Miraç Kandili ne zaman?
NE ZAMAN OLMUŞTUR?
Miraç Kandili olarak kutlanan Miraç olayı, Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicret etmesinden 17 ay önce, Recep ayının 27. gecesinde meydana gelmiştir. Müslümanlar, bu gecede Hz. Muhammed'in yükselerek Allah'ın huzuruna çıktığına inanmaktadır.
Miraç olayı, iki aşamada vuku bulmuştur. İlk kısımda Hz. Muhammed, Mescidül - Haram'dan Küdüs'e götürülmüştür. Bu olay 'İsra' suresinin ilk ayetine ismini verir. 'İsra' kelimesi Arapça olarak gece yürüyüşü şeklinde ifade edilir. İkinci kısmında Hz. Muhammed, Kudüs'ten gökyüzüne yükselerek Allah'ın huzuruna çıkarılır.
NE OLDU?
Göğe yükseliş, ayetlerde yer almamakla birlikte hadislerde sık sık geçmektedir. Bu yolculukta Hz. Muhammed'in 'Burak' adındaki binek hayvanla seyahat ettiği rivayet edilmiştir. Hz. Muhammed'in Allah'ın huzuruna çıktığı zaman 5 vakit namazın farz olduğu müjdelenmiştir.
İslam Peygamberi Hz. Muhammed'in bu yolculukta 7 kat göğe yükseldiğinde her katta bir peygamber ile görüştüğüne inanılır. Bu yolculukta Hz. Muhammed'e Cebrail eşlik etmiştir. Ancak son katta Cebrail, Hz. Muhammed'e bu katta ona izin olmadığını söyler ve Hz. Muhammed, Refret vasıtasıyla Allah'ın huzuruna çıkar. Bu durum Müslümanlar tarafından Recep Ayı'nın 27. gecesinde kutlanır. Bu gecede tövbe edenlerin tövbelerinin kabul edildiği de inanışın bir parçasıdır.
ANLAMI VE ÖNEMİ
Miraç, kelime anlamı itibari ile birlikte 'merdiven', 'yükselecek yer', 'en yüksek makam' anlamlarına karşılık gelmektedir. Terim olaraksa Hz. Peygamber'in göğe yükselişini ve Allah katına çıkışı olayını ifade eder. Söz konusu olay, Mescid-i Harâm’dan Mescid-i Aksâ’ya gidiş ve oradan da yükseklere çıkış biçiminde yorumlandığından ötürü kaynaklarda daha çok 'isrâ ve mi‘rac' biçiminde geçiyor olsa da Türkçe'de mi‘rac kelimesiyle her ikisi de ifade edilir.
İslam inancına göre, Hazreti Muhammed, Miraç gecesi, Allah'ın daveti neticesinde Cebrail Aleyhisselam'ın rehberliğinde Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, sonrasındaysa semaya, yüce alemlere ve ilahi huzura yükseldi.
Söz konusu bu olayda Hazreti Muhammed, yolculuğunda 'Burak' isimli bir binekle seyahat etti.
Miracın Kur'an-ı Kerim'de adı anılan ve işaret edilen bir gece olduğu toplum içerisinde bilinmektedir. İsra suresinin ilk ayetlerinde miraç olayı ifade edilmektedir. İsra ve miraç mucizesinin Peygamber Efendimizin hayatında ve İslam'ın da ilk döneminde bir hayli önemli mesaj değeri bulunmaktadır.