e-Devlet üzerinden incelenebilen prim dökümlerinde bazen bazı harfler karışımıza çıkabilir. Bunlar öylesine harfler değildir ve dikkate alınması gerekir. Emekliliğinizi ve sigortanızı yakından ilgilendiren bu harfler, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından sahte sigortalı bildirimlerinin önüne geçmek amacıyla oluşturulan bir sistemdir. Özellikle dikkat edilmesi gereken harfler S,Ş ve K harfleridir. Bunlar SGK tarafından işyerlerinin bazı kriterler çerçevesinde sahte, şüpheli ve kontrollü olarak tanımlamak içindir.
Bu tanımlar S (Sahte işyeri), Ş (Şüpheli işyeri) ve K (Kontrollü işyeri) harfleriyle kodlanmaktadır.
'Ş' harfi, işyerinin şüpheli işyeri olduğunu ve bu kapsamda işyeri hakkında denetim ve incelemelerin yapılacağı anlamı taşımaktadır.
Yapılan denetim ise bahsi geçen işyerinin sahte sigortalı bildiriminde bulunulup bulunulmadığını tespit etmek amacı ile yapılıyor.
Yapılan denetimin sonucuna göreyse sahte sigortalı bildirimi yapıldığı tespit edilirse 'Ş' kodu 'S' (sahte işyeri) olarak değişime uğruyor ve bu işyerinden yapılan sahte hizmet bildirimleri iptal ediliyor.
Fakat yapılan incelemekler sonucunda herhangi bir sorun olmadığı anlaşılırsa 'Ş' kodu tamamen kaldırılıyor.
Denetimin sonuçlanmasından önce ise hizmet dökümünde 'Ş' harfi bulunan kişiler emeklilik talebinde bulunabiliyor ve aylıkları da bağlanıyor.
Fakat denetim sonucunda bildirilen hizmetlerin sahte olmasından dolayı iptal edilmesiyle kişi emeklilik hakkını kaybediyor ve aylıkları kesiliyor. Kendisine bu durum öncesi ödenen aylıklarında geri ödenmesi talep ediliyor.
'Ş' harfiyle gösterilen işyerlerinden adınıza yapılan bildirimler fiili çalışmanıza dayanıyor ise endişe edeceğiniz bir durum bulunmamaktadır. Böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız SGK'dan durumu öğrenebilir ve yapılan incelemelerin sonucunu takip edebilirsiniz.
Tüm bunların olmaması için dikkat edilmesi geren bazı durumlar vardır. Onlar şöyle sıralanabilir:
- Bir işyerinde fiilen çalışmadan kendinizi orada sigortalı göstermeyin.
- İşyeri sahibi sizseniz kesinlikle hiç kimseye 'hatır sigortası' yapmayın.
- Piyasada sizi sigortalı yapacağını söyleyenlere itibar etmeyin ve bu durumu kullanan dolandırıcılara paranızı kaptırmayın.
- Sık sık hizmet dökümünüzü inceleyerek p primlerinizi kontrol edin.