Hazine ve Maliye Bakanlığı, yeni vergi düzenlemeleri üzerinde çalışıyor. Ankara'da konut sektörünü etkileyecek bir düzenlemenin gündemde olduğu belirtiliyor. Bu düzenlemeye göre, emlak vergileri ve tapu harçları artık gayrimenkullerin değeri olarak belediye rayici değil, bölgesel rayiç bedel üzerinden tahsil edilecek. Bu adımla birlikte devlet, gayrimenkullerden daha ciddi gelir elde etmeyi hedefliyor. Bu amaçla, taşınmazların değerlerine ilişkin veriler ile mülkiyet bilgilerinin tutulmasını sağlayacak bir gayrimenkul değer bilgi merkezi kurulacak.
Konut vergisinde yeni düzenlemeler yapılacak
Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre; Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'ne entegre edilecek olan bu merkez, tapudaki işlemlerin bu bilgilere ve taşınmazla ilgili ekspertiz raporlarına dayanarak yapılmasını sağlayacak. Bölgelere göre rayiç bedel tespit edilerek, tapu harçları ve emlak vergileri bu bedel üzerinden tahsil edilecek. Söz konusu uygulama, yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesinden sonra tapuda yapılacak işlemleri kapsayacak.
Ayrıca, ülkedeki konut kiralama fiyatları son iki yılda yüzde 200'ün üzerinde arttı. Bu durum, konut talebinin artmasına neden oldu. Ancak, ülke genelinde 600 bin boş konut bulunuyor.
Hükümet, bu boş konutların piyasaya girmesi için yeni bir vergilendirme sistemi üzerinde çalışıyor. Buna göre, boş tutulan evlerin bölge bazında haritası çıkarılacak ve yüksek kira beklentisiyle boş tutulan konutların vergileri artırılacak. Bu sayede, mal sahiplerinin yüksek vergi yerine satış fiyatlarında veya kiralarda indirime gitmesi teşvik edilecek. Sektör temsilcileri, "Bu kadar çok insan kiralık konut ararken 600 bin konutun boş olması normal değil. Boş konut vergisi dünyanın birçok ülkesinde uygulanıyor" şeklinde görüş bildiriyor.