Önümüzdeki günlerde başlayacak olan Ramazan Bayramı’nın üçüncü gününde çalışanların fazla mesai ücreti alacağı öğrenildi. İşçiler eğer bayramın birinci veya ikinci günlerinde çalışırsa günlük ücretinin 2 katı, üçüncü gününde çalışırsa günlük ücretinin 2,5 katı ödeme alabilecek.
Akşam gazetesinden Okan Güray Bülbül, köşe yazısında konuya ilişkin şu detaylara yer verdi:
Önümüzdeki hafta 20 Nisan Perşembe günü Arife, 21 Nisan Cuma'dan itibaren ise bayram. İşveren bu dönemde memleketlerine gidecek ve dönecek çalışanları için 'köprü izin' kullandırabilir. Bu sayede karayolları ve dinlenme tesislerinde bayram trafiği ve dinlenme tesislerinde kalabalık grupların oluşması engellenebilir. Köprü izin sayesinde işçiler bayram öncesi veya sonrası birkaç gün fazla izin kullanmış olurlar, bayramdan sonraki iki ay içerisinde fazladan kullandıkları izinleri telafi ederler ve ücretlerinde kesinti olmadan tatili güvenli bir şekilde uzatmış olurlar.
Telafi çalışması
İş Kanunu'nda telafi çalışması olarak ifade edilmiş bir düzenleme bulunuyor. Buna göre; işveren resmi tatillerden önce veya sonra işyerini tatil ederek bütün çalışanlara izin verebiliyor. Yani işveren 20 Nisan Perşembe günkü Arifeyi yarım gün, bayramdan sonraki pazartesi, salı, çarşamba günlerini tamamen tatil edip bütün işçilere izin verebilir. Arife gününün yarısını, bayramdan sonraki pazartesi, salı, çarşamba günlerinin tamamını tatil eden işveren, iki ay içerisinde yani 20 Haziran'a kadar, telafi çalışması yaptırma hakkına sahip. Örneğin; haftanın 5 günü, günde 9 saat çalışılan bir işyerinde işveren, işçilerine 3.5 gün için toplam 31.5 saatlik telafi çalışması yaptırabilir.
3 saati geçemez
Telafi çalışması günde 3 saatten fazla yaptırılamaz. Ayrıca işyerinde günlük 11 saatlik çalışma süresi de telafi çalışması gerekçesiyle aşılamaz. Yani verdiğimiz örnekteki işyerinde işveren, telafi çalışmasını en fazla günde 2 saat yaptırabilir. Çünkü, işyerinde günde 9 saat çalışıldığı için 2 saatlik telafi çalışması ile bu süre 11 saate çıkacaktır. İşcçinin bayram sonrasında vardiyalı olarak işe geri dönüşleri de planlanabilir.
2 ay içinde olmalı
İşyerinde haftanın 5 günü çalışılıyorsa, cumartesi ve pazar olan tatil günlerinde telafi çalışması yaptırılamaz. Ayrıca işveren telafi çalışmasını işyerini kapattığı günün bitiminden itibaren 2 ay içerisinde yaptırmak zorunda. Telafi çalışması yaptırması için işçinin onayı aranmaz.
Çalışana ne kadar ücret ödenir?
Arife günü çalışan fazla mesai ücreti alır mı?
Arife günü telafi çalışması yaptırılmayan ve çalışılmaya devam edilen bir işyerinde işçilere ödenecek ücret konusunda işçilerin kafası karışık. Arife gününde çalışan işçiye fazla mesai ödenmesi gerektiği yönünde yanlış bir algı var. Fazla mesai yapılıp yapılmadığı işçinin hafta tatilinden sonraki günlerdeki çalışmalarının 45 saatin üzerine çıkıp çıkmadığına bakılır. 45 saatin üzerinde çalışmış işçiye Arife günündeki çalışması için fazla mesai ödenir.
Bayramda çalışan ne kadar ücret alır?
Bir örnekle açıklamak gerekirse, hafta tatilini pazar günü kullanan işçi Ramazan Bayramı süresince, çalışmadığı bayram günlerinde 1 günlük, bayramın birinci veya ikinci günlerinde çalışırsa 2'şer günlük, pazara denk gelen üçüncü gününde çalışırsa o gün için 2.5 günlük ücrete hak kazanır. İşçi tüm bayram boyunca hiç çalışmaması halinde aylık ücretini tam olarak alacaktır. Bayram tatili Arife günü saat 13.00'dan itibaren başladığından saat 13.00'dan sonra yapılan çalışmalar için işçiye yarım günlük ilave ücret ödemesi yapılmalıdır.
Memura idari izin var mı?
Devlet memurları için genellikle Arife günlerinde idari izin uygulanıyor. Bu yıl şu ana kadar idari izin konusunda genel bir açıklama gelmedi. Dolayısıyla memurlar Arife günü yarım gün çalışacak ve 13.00'den itibaren bayram tatili başlayacak. Ancak kurum bazında idari izin verilebileceği gibi engelli ve hamile memurlar için idari izin mutlaka uygulanacaktır.