Yaklaşık iki yıl kadar önce ilk olarak Çin’de başlayan ve hızla tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgınıyla mücadele devam ediyor. Salgını önlemede en etkili yöntem olarak geliştirilen Kovid-19 aşıları birçok ülkede kullanılırken, ülkemizde de bir süredir yerli aşı TURKOVAC’ın çalışmaları devam ediyor. Sabırsızlıkla beklenen yerli aşı hakkında önemli açıklamalarda bulunan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Toker, beklenen yerli aşının Ekim ayı içerisinde seri üretimine başlanılacağını ifade ederek, yerli aşıya dair merak edilenleri cevapladı.
TURKOVAC NE ZAMAN ÇIKACAK?
Bir süredir Sağlık Bakanlığı’nın üzerinde titizlikle çalıştığı yerli aşının ne zaman çıkacağı konuşuluyordu. Birçok vatandaşın 3. Doz aşı için beklediği yerli aşı TURKOVAC hakkında merak edilenlere dair değerlendirmelerde bulunan Dr. Toker, ‘‘Ülkemize ve ekonomimize büyük katkı yapacak’’ dedi.
TURKOVAC NE ZAMAN KULLANILMAYA BAŞLANACAK?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde BM Genel Kurulun’da yaptığı değerlendirmelerde, son zamanların en çok merak edilen konularından biri olan yerli aşımız TURKOVAC hakkında yaptığı açıklamada, beklenen yerli aşının çok kısa bir sürede insanlığın hizmetine sunulacağını belirtti.
Başkan Erdoğan’ın BM konuşması ardından kişisel Twitter hesabı üzerinden de yerli aşı TURKOVAC hakkında yaptığı açıklamanın ardından, yerli aşı çalışmaları hızlandı. Ülkemizde yaklaşık 5 merkezde Faz 3 çalışmaları yapılan yerli aşı, gönüllü 500 kişinin üzerinde denendi ve herhangi bir yan etkiye rastlanmadığına değinen Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşin Kılınç Toker, ‘’Faz 3 çalışmalarında güvenlik ve etkinlik net bir şekilde gösterildiği takdirde acil kullanım onayı alınarak ekim ayı sonunda Turkovac'ın seri üretimine geçilmesi planlanıyor. Beklentimiz çok yüksek. Yerli aşımızın üretilmesi ve hatırlatma dozu olarak da kullanılması ülkemize ve ekonomimize büyük bir katkı yapacak’’ şeklinde konuştu.
TURKOVAC İÇİN GÖNÜLLÜ ALIMINA DEVAM EDİLİYOR
Yerli aşının çalışmalarına hız kesmeden devam edildiğinin altını çizen Toker, aşıya dair bilimsel çalışmaların netleşmesi için daha fazla gönüllüye ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek, ‘’Temmuz ayında başlayan Faz 3 çalışmaları ekim ayında bitecek. Aşıya ilişkin bilimsel verilerin net bir şekilde tamamlanması için de daha fazla gönüllüye ihtiyaç var.
Haftada 6 gün gönüllü alımına devam ediliyor. Takiplerine düzenli olarak gelebilecek il dışından gönüllüleri de kabul ediyoruz. Şu anda en büyük ihtiyacımız gönüllü sayısını hızlı bir şekilde artırmak. Gönüllü sayısını artıralım ve Faz 3 çalışmalarını başarıyla tamamlayarak aşımızın seri üretimine geçelim’’ dedi.
YERLİ AŞIDA HİÇBİR YAN ETKİYE RASTLANMADI
Şuna kadar gönüllü 500 kişi üzerinde denenen yerli aşı TURKOVAC’ın, hiçbir yan etkisine rastlanmadığını dile getiren Toker, ‘’İthal aşıları yaptırmayıp, yerli aşıyı bekleyen ve gönüllü olan çok sayıda vatandaşımız var. E-nabız üzerinden aşı randevusu alır gibi Faz 3 çalışmaları için de gönüllü başvurusu yapılabiliyor. Uygun gönüllüler çalışmaya dâhil ediliyor. Aşının üretilmesinde Türkiye'deki hastalardan alınan virüs örnekleri kullanıldı. Aşı olan bin 500 gönüllüde ciddi yan etki görülmedi. Yalnızca diğer tüm aşılarda olduğu gibi aşı yerinde geçici ağrı ve kızarıklık oldu’’ şeklinde konuştu.