Artvin’in ormanlarında yer alan köknar ağaçlarının kabukları arasından yetişen çamsakızının kilosu altınla yarışıyor. Aktar ve şarküterilerde satılan, son derece faydalı olan çamsakızını toplaması da ustalık gerektiriyor. Ağustos ve Eylül ayında köylüler ve çobanlar tarafından, 10 katlı bina yüksekliğinde bulunan ağaçlara tırmanarak bir çakı yardımıyla tek tek toplanılıyor.
ÇOBAN ARMAĞANI SÖZÜ ESKİDE KALDI
Artvin’in birçok bölgesinde olduğu gibi Kılıçkaya köyünde de ormanlardan toplanan çamsakızı, tarımla uğraşan köylülerin alternatif geçim kaynağı oldu. Köy sakinlerinden Ufuk Kurt, küçük yaştan itibaren topladığı çam sakızının şimdi daha değerli olduğunu söyledi.
‘Çam sakızı çoban armağanı’ değiminin eskide kaldığını belirten Kurt, ‘Şimdi kilosu 700-750 liradan satılıyor. Neredeyse çeyrekle aynı fiyattalar’ diye konuştu.
‘BİR AĞAÇTA EN FAZLA 300-400 GRAM OLUYOR’
Çamsakızının köknar ağacında yetiştiğini vurgulayan Kurt ‘Genelde köknar ağaçların bol olduğu ormanlara gidiyoruz. Bıçak yardımıyla araçların üzerinde olan sakızlarını topluyoruz. Taze çam sakızını çiğnemek için, eski olan ise toz haline getirip balla karıştırarak mide ağrısına iyi geldiği için tüketiyoruz. Bir ağaçta en fazla, 300 ya da 400 gram toplanabilir. Oldukça zor bir iş. Ağaçların tepesine çıkıp inerken eline, ayağına yapışıyor. Üstün başın berbat oluyor. Herkesin yapacağı iş değil’ dedi.
‘20 METRELİK AĞAÇLARIN TEPESİNE ÇIKIYORUZ’
Toplamasının oldukça zor ve zahmetli olduğunu belirten Fahri Kuru ise, ‘Genelde köknar ağacında olur, bıçak yardımıyla toplanır. Belirli bölgelerde olur toplaması zordur, herkes çıkıp toplayamaz. 12 metre ile 20 metre uzunluğunda olan ağaçlar var. Tepesine kadar çıkıp topluyoruz. Bir günde 100 gramda toplarsın yarım kiloda toplarsın. Mide ağrısına iyi gelir diye biliyoruz. Babam 94 yaşında devamlı kullanıyor’ diye konuştu.