Mezhep nedir? İtikadi mezhepler nelerdir? İtikadi, fıkhi, kelami ve ameli mezhepler hakkında bilgiler

Günümüzde sıkça duyulan mezhepler farklılık nedeniyle sorun yaşayan insanlarla beraber hayatımızda sıkça duyar hale geldik. Birçok mezhep bulunmasıyla vatandaşlar mezhep nedir? sorusuna yanıt aramaya başladı. Mezhepler konusuna merak salmış okurlarımız için mezhep çeşitleri ve ne olduğuna dair detaylı bilgi haberimizde yer almaktadır

27.05.2022-09:59 - (Son Güncelleme: 27.05.2022-09:59) Mezhep nedir? İtikadi mezhepler nelerdir? İtikadi, fıkhi, kelami ve ameli mezhepler hakkında bilgiler

Mezhep konusunu merak edenler için öncelikle nedir sorusuna yanıt aranması gerekir. Mezheplerin neler olduğu ve ne işe yaradıkları merak edilirken vatandaşlar internette araştırmaya başladı. Mezhep nedir? Mezhepler nelerdir? İşte detaylar...

Mezhepler nelerdir?

Mezhebin sözlükte yer alan kelime anlamı benimsenen görüş, izlemek, gidilen yol, benimsenen anlamına gelmektedir. Günümüzde dizi açıdan kullanılan mezhepler ise Müctehid bir İslam aliminin kapalı ve kesinlik taşımayan ayet ve hadislerde İslam'a ters olmamasıyla yorumlanması ve konu hakkında çözüme gidilmesidir.

Birbirinden farklı dini çeşitlerin arasında oluşan farklılık nedeniyle mezhepler çıkmıştır. Mezhepler diğer anlamda ise dini görüşleri ve bakış açıları gösteren durumlardır.

Mezhep nedir?

Diğer dinlerde olduğu gibi İslam dininde de pek çok farklılıklar ve ayrımlar yaşanmaktadır. İslam dinin mezhepleri Fıkhi Mezhepler ve İtikadi Mezhepler, Kelami Mezhepler ve Ameli mezhepler olmak üzere 4 çeşit ile bulunmaktadır.

İtikadi meshepler

İtikadi kelime anlamı ihtimal vermeyecek bir biçimde kabullenmek, gönülden bağlanmak anlamına gelmektedir. İtikadi mezhepler ise iman ve inanca beraber konuların bir araya gelmesidir. Bu mezhepler ise şöyledir;

-Ehl-i Bid'a Mezhebi

-Ehl-i Sünnet Mezhebi

-Eş'ariyye Mezhebi

-Matüriddiyye Mezhebi

Fıkhi mezhepler

İslam dininde 4 tür mezheplerden birisi olan Fıhki, evlilik, boşanma, ibadet, ticaret, miraz ve amel gibi durumları içerisinde toplayan mezheptir. Bu mezhepler ise şöyledir ;

-Hanefi Mezhebi

-Şafii Mezhebi

-Ehli Delalet Mezhebi

-Maliki Mezhebi

-Hanbeli Mezhebi

Mezhep nedir?

Kelami mezhepler

Dini fe felsefi teorileri ile ilgilenen ilim dalı olarak adlandırılan Kelami mezhepleri, imanla alakalı konularda yer alan soruların izah ve ispat getirmesiyle geliştirilmiştir. Kelam tartışmalarıyla beraber ortaya farklı mezhepler çıktı.

-Hariciyye

-Selefiyye

-Mutezile

-Kaderiyye

-Mücessime

-Kerramiyye

-Cebriyye

-Müşebbihe

-Mürcie

-Neccariyye

Ameli mezhepler

Sünni müslümanlarda yaygın olan amelde mezhepler Hanefi, Maliki, Şafii ve Hanbeli olmak üzere 4 tanedir.

Hanefi mezhebi: Kurucusunun ismi İmam A'zam olurken, gerçek ismi ise Numan'dır. Baba adı Sabit, künyesi ise Ebu Hanife'dir.

Maliki mezhebi: Kurucusu İmam Malik b. Enes'tir. Hicri 93 senesinde Medinei Münevvere'de dünyaya gelmiş ve burada büyüyüp yetişmiştir. Medine halkının bilgini ve imamı olmuştur.

Şafii mezhebi: Kurucusu İmam Muhammed b. İdris eşŞafi'dir. Hicri 150 senesinde Gazze'de dünyaya gelmiştir. 204 senesinde ise vefat etmiştir.

Hanbeli mezhebi: Kurucusu Ahmed İbn Hanbel'dir. Hicri 164 senesinde Bağdat'ta doğup, 241 senesinde ise yine aynı yerde vefat etmiştir.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal