Sebze ve meyveler türlü tarımsal etkenlerden sonra sofralarımıza gelir. Tarım ilaçlarındaki bakteriler kimi zaman yıkanmayan yiyecekler tükettikten sonra vücudumuza girer ve hastalığa neden olabilir. Peki sebze meyveleri yıkamada en etkili yöntem hangisidir? Uzmanlara kulak verelim.
YEMEK SODASI KULLANILMALI
Sirkeli suda yıkamanın çok tercih edilen bir yöntem olduğunu dile getiren Doç. Dr. Seda Genç, bazı kimyasalların sirkeli suda daha aktif hale gelerek tehlike yarattığını, sebze ve meyvelerin bol su ile tercihen de yemek sodası eklenen su ile yıkanmasını önerdi.
SİRKELİ SU İLE TEMİZLEMEK ETKİLİ Mİ?
Sirkeli su ile yıkamanın asıl amacının, asidik bir yıkama ortamı oluşturarak yetersiz yıkama ihtimaline karşılık gıda üzerinde bulunabilen muhtemel zararlı biyolojik etkenlerin uzaklaştırılması olduğunu söyleyen Genç, 'Hangi sebze ve meyvede hangi pestisitin kullanıldığı bilinmediği için sirkeli suyla yıkanmamaları gerekir. Sebze ve meyveleri tamamen tarım ilacından arındırmak mümkün olmasa da duru suyla yıkayıp özellikle yeşillikleri suda bekletmek, en doğru temizleme şeklidir' diye konuştu.
Meyve ve sebzelerin, yıkanırken bir kabın içine yemek sodası konularak bir süre bekletilip daha sonra sudan geçirmenin nispeten daha sağlıklı bir yöntem olduğu biliniyor.
Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.