Meyve tüketiminin sağlık için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Peki meyve kabuklarının kanseri önlediğini biliyor musunuz?
Birçoğumuzun meyve tüketirken yaptığı hatalardan biri meyve kabuklarını çöpe atmak. Özellikle portakalın göbeğindeki bu ayrıntıya dikkat, esas vitamin burada gizleniyor.
Portakalların çoğunun orta kısmında içe doğru kıvrılmış olan kabuğu hemen hemen herkes fark etmeden çöpe atıyor. Ancak Patoloji ve Fitoterapi uzmanı Dr. Elif Güveloğlu portakalın içinde bulunan portakal kabuğu yumağının sağlık için faydalarını anlattı.
MEYVE KABUKLARI KANSERİN KÖKÜNÜ KAZIYOR
Portakal kabuğu yumağının içinde 'Salvesterol Q-40' isimli kanser ajanı olarak çalışıyor ve kanserli hücrelerde bulunan CYP1B1 enzimini bulup kanserli hücreleri, sağlıklı hücrelere zarar vermeden öldürdüğünü belirtti.
Leicester Eczacılık Fakültesinden Dr Hoon Tan'ın çalışmalarına değinen Dr. Güveloğlu, ' Dr Hoon Tan, 'Bir meyvede, spesifik olarak kanseri hedef alıp vuran bir bileşik bulmak çok heyecan verici' demişti' diye anlatıyor.
Dr. Güveloğlu portakal kabuğu yumağının içindeki maddeyi şöyle anlatmaya devam etti:
‘Portakalın bahçeden koparılıp işlem görmeden satıldığı bir yerde yaşıyorsanız mevsiminde günde bir portakalı kabuğu ile yiyin ya da katı meyve sıkacağında sıkıp için. Portakalın kabuğunda kendisinden çok daha yüksek C vitamini var.
C vitamini ile ilgili bilimsel çalışmalar 'Gine domuzu' adlı C vitamini olmadan bir gün bile yaşayamayan özel deney hayvanlarında yapılır ve bu çalışmalarda portakal kabuğunun doğadaki en zengin C vitamini kaynağı olduğu gösterildi.
'American Journal of Chinese Medicine' adlı dergide 2005'de yayınlanan çalışmada Çin ve Kampo Tıbbının ortak ilaçlarından portakal kabuğu özütünün Hepatit C virüsüne karşı da etkili olduğu gösterildi.
Çin Tıbbının portakal kabuğu özütlerini mide reflülerinde de kullandıklarını söylersem bu minik portakal kabuğu yumaklarını atmazsınız artık diye düşünüyorum.’