Mevduat Hesabı Caiz midir?

Diyanet mevduat hesabı fetvası ile birlikte tekrardan gündeme geldi. Diyanetin açıklamaları sonrası vatandaşın aklında karışıklık oldu. Fetvanın detayları haberde.

22.12.2021-11:53 - (Son Güncelleme: 22.12.2021-11:53)

Yeni açıklanan ekonomi modeliyle birlikte Türk lirasının alım satım gücünü korumasına yönelik çalışmalar başlatıldı. Bu sayede mevduat hesaplarındaki dolar baskınlığı bir nevi kırılmaya çalışılıyor.

MEVDUAT NEDİR?

Banka sistemlerinde bilinen bazı hesap türlerinden biridir. Faiz değerleri karşılığında süreli olarak paranın yatırıldığı hesap türüdür. Bu hesap türünde faiz karşılığında para, bir süreliğine tutma koşulu koyarak koşul sona erdiğinde isteyenin geri almak koşuluyla parasını çekebileceği bir yatırım türüdür. Bireysel ve kurumsal türleri bulunmaktadır. Mevduat hesabındaki amaç, yatırılan paranın banka faizi ile daha yüksek getiri sayesinde arttırılmasıdır. 1 yıl veyahut 1 ay gibi farklı zaman şekilleri de mevcuttur. Getiriye göre vergilere de tabi tutulmaktadır. Vade süresine göre faiz miktarı üzerinden vergi oranı belirlenir.  

KUR KORUMALI TL VADELİ MEVDUAT NEDİR?

Hazine ve Maliye Bakanı bugün yaptığı detaylı açıklamayla birlikte Kur Korumalı TV Vadeli Mevduatı açıkladı. Gerçek kişilerin TL vadeli hesapları üzerinde işleyen faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranı kıyaslanıp, TL ona göre fiyatlanacaktır. Stopaj uygulanmayacaktır. Kur farkı hesaplaması Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası her gün saat 11’de dolar döviz alış kuru üzerinden yayınlanacak. Saat 11’de kur değişimi faiz oranın üstünde olursa fark, gerçek kişilerin TL vadeli mevduatına yansıyacaktır. 


DİYANET İŞLERİ CEVAPLADI

Diyanet Bakanlığı mevduat hesabı hakkında fetvası bulunmaktadır. Fetva şöyledir: 

"Bankaların, belirlenen vade sonunda kendilerine yatırılan paraya belli bir oranda fazlalık/faiz vermek üzere açtığı hesaplara “vadeli mevduat hesabı” denir.

Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalıdırlar. Çünkü bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır. Söz konusu faiz oranlarının enflasyonun altında ya da üstünde olması, bu işlemi faiz olmaktan çıkarmaz. Bu itibarla bankaların vadeli mevduat hesaplarına para yatırmak caiz değildir.

Bununla birlikte vadeli mevduat hesaplarından bir fazlalık herhangi bir şekilde elde edilmiş ise, kişinin bu gelirleri kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu yakınları için kullanması caiz olmayıp sevap beklemeksizin ihtiyaç sahiplerine vermesi gerekir." Bu açıklamalar sonrası vatandaşın aklında bir karışıklık oluşmuştur.

YORUM YAZ..
Modal