Meteoroloji açıkladı kar fırtınası geliyor
Meteoroloji yoğun kar yağışına karşı uyardı
Meteoroloji açıkladı kar fırtınası geliyor.
İstanbul'da bugün hava parçalı ve çok bulutlu olacak, sabah saatlerinde hafif yağmur geçişleri görülebilir.
Meteoroloji'den yapılan açıklamaya göre, yurdun genelinde karla karışık yağmur ve kar bekleniyor.
İlerleyen saatlerden yağışın istanbul'u terk etmesi, güneşin bulutların arasından tekrardan kendini göstermesi bekleniyor. hafifleyen rüzgar ve güneşin ısıtıcı etkisi ile sıcaklıkların gün içerisinde 15 derecelere kadar yükseleceği tahmin ediliyor.
Yapılan son değerlendirmelere göre, marmara'nın doğusu, karadeniz, iç anadolu'nun kuzey ve doğusu ile doğu anadolu bölgesi ve siirt çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. yağışların karadeniz kıyı kesimi, marmara'nın kuzeydoğusu ile siirt çevrelerinde yağmur ve sağanak, diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor.
Meteoroloji genel müdürlüğü'nden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığı batı kesimlerde artarak mevsim normalleri civarına yükselecek, diğer yerlerde mevsim normallerinin altında seyretmeye devam edecek. rüzgar, genellikle batı ve kuzeybatı yönlerden orta kuvvette esecek.
Meteoroloji nedir?
Meteoroloji; kısaca atmosfer bilimidir. yunanca "meteoron" kelimesinden adını almıştır ve gökyüzünde olan olaylar anlamına gelmektedir.
Eski yunanlılar bulutları, rüzgarları ve yağmuru anlamak ve birbirleriyle ilişkilerini tespit etmek için rasat yapmışlardır. onlar için hava durumu önemliydi, çünkü hava çiftçilerin ürün yetiştirmesini, denizcileri ve denizde seyahat edenleri etkiliyordu.
Bugün çevremizde, atmosferdeki değişim ve olaylardan dolayı bizleri etkileyen daha ciddi ve önemli hava olayları vardır. gezegenimizdeki atmosferin davranışları ve etkisi gibi, zor ve karmaşık konulara çözüm bulmalıyız.
Aristo'nun meteorolojinin babası olduğuna inanılmaktadır. aristo "meteorologica" adlı eserini m.ö. 340 yılında yazmıştır.
Aristo'nun yağmur, dolu fırtınası ve bazı hava parametrelerine ait görüşlerinin bir kısmı doğru, çoğu ise yanlıştır. bu zamandaki diğer düşünürler gibi aristo da mantık ve sebep yoluyla doğruya ulaşacağına inanıyor ve dünyadaki doğal olayları anlamak için rasat yapılmasına ihtiyaç olmadığını düşünüyordu.
Yüzyıllarca sonra, modern bilimin ilk yıllarında, bilim adamı olarak bilinen doğa filozofları, doğayı gerçekten anlamanın yalnızca spekülasyon ve mantıksal tartışmalarla olamayacağını fark etmişlerdir.
Dünyadaki olayları anlamak için, bunları ölçmek, kaydetmek ve analiz etmek gerekir. ancak, hava parametrelerinden rüzgar yönü ve yağış miktarını ölçebilmek bile uzun zaman almıştır.
Termometrenin icadı m.s. 1600’lü yıllarda, atmosfer basıncını ölçen barometrenin keşfi ise bundan birkaç yıl sonra olmuştur. sonraki gelen 200 yılda, nem ve rüzgar hızı ve atmosferdeki diğer önemli parametreleri ölçmek için meteorolojik aletler geliştirilmiştir.
Bilim adamları bu sistemleri kullanarak iklim olarak bilinen uzun dönemli değişimleri kaydetmişlerdir. bununla birlikte, fırtına, harekeyn, tornedo ve diğer atmosferik olayların günden güne değişen davranışlarını anlayamamışlardır.