Çay, siyahıyla, beyazıyla, yeşiliyle, sütle, suyla hazırlana formları ile çeşit çeşit, dünyanın her yerinde en çok tüketilen içecektir. Farklı türlerdeki çayların, farklı baharat ve bitkiler ile birlikte hazırlanarak içildiği günümüzde en çok bilinen ve tüketilen çaylar siyah çay ve yeşil çaydır. Matcha çayı ise bir çeşit yeşil çaydır, Camellia sinesis bitkisinden elde edilir. Son yıllarda popülerleşen matcha çayı, klasik çaylar gibi demlenerek hazırlanmaz. Ayrıca matcha çayı üretim aşamasında da klasik yöntemler ile üretilmez. Farklı bir işlemden geçirilir. Üretiminin farklı olması matcha çayının kremamsı yapısını oluşturmaktadır.
Matcha çayı hasat edilmeden önce aşağı yukarı 20-30 gün kadar gölgede kalacak şekilde çiftçiler tarafından etrafı ve üzeri kapatılmaktadır. Bu, bitkinin amino asit açısından zenginleşmesine ve daha koyu yeşil bir ton almasına yardımcı olur. Bitki hasat edildikten sonra saplarından ve damarlarından ayrılarak toz haline getirilir.
Matcha çayı genellikle maça tozu olarak da bilinir. Yemyeşil ve pudra şekeri görünümü ile maça tozu, sadece çay yapımında değil tatlı tariflerinde ve kahvelerde de kullanılmaktadır. Matcha latte tıpkı maça çayı kadar bilinen bir içecek haline gelmiştir ve talebi artmıştır. Büyük kahve markaları lezzetli ve ilginç görünümlü matcha latteyi menülerine almış durumdadır.
MATCHA ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?
- Doğal antioksidan yönünden zengin olması ile hücreleri hasarlara karşı koruması,
- Karaciğer sağlığını koruması,
- Beyin fonksiyonlarını desteklemesi,
- Hayvan deneylerinde yapılan araştırmalara göre, kanser hücrelerinin oluşumunu engellemesi ya da yavaşlatması,
- Kalp sağlığını desteklemesi,
- Metabolizmayı hızlandırarak kilo kontrolüne yardımcı olması ve kilo vermeyi desteklemesidir.
Matcha çayı kilo vermeye yardımcı olabilir ve sağlıklı kişiler için bir sorun yaratmamaktadır. Ancak matcha çayı bir çeşit yeşil çaydır ve yüksek miktarda kafein içerdiğinden dolayı baş ağrısı, uyku problemleri, çarpıntı yapabilir, mide bulantısı ya da kusmaya sebep olabilir. Bundan dolayı özellikle akşamları yoğun miktarda tüketilmemesi iyi olacaktır. Hâlihazırda bu tür problemleriniz var ise matcha çayı içmeniz durumunuzu biraz daha kötüleştirebilir.
MATCHA ÇAYI NASIL YAPILIR?
Mactha çayı farklı şekillerde yapılabilmektedir. Süt ile karıştırılan matcha tozu matcha latte denilmektedir. Bu sebeple sizinle 2 adet basit tarif paylaşacağız. Eğer evinizde var ise matcha çayı yapımında kullanılan bambu fırçalardan (bamboo whisk) ve kaşıklardan kullanabilirsiniz. Yoksa da problem değil, herhangi bir süt çırpıcısı, çatal ve kaşık işinizi görecektir.
KLASİK MATCHA ÇAYI TARİFİ
Sade bir matcha çayı deneyimi için ihtiyacınız olan malzemeler:
- 1 çay kaşığı maça tozu
- 1 fincan sıcak su
Yapılışı:
İlk olarak maça tozunu bir kase içerisine süzgeçten kaşık ile geçirerek dökün. Daha sonra az bir miktar sıcak suyu çayın üzerine boşaltıp bambu fırça ile yoğun bir kıvam alıncaya dek karıştırın. Üçüncü aşamada kalan sıcak suyu kaseye dökün ve bambu fırça ile çayı hızla çırpmaya başlayın. Çayı üstü köpüklenene dek çırpın. Matcha çayı hazırlamak oldukça basittir ve alışık olduğumuz siyah çayın demlenme mantığına göre oldukça farklıdır.
MATCHA LATTE TARİFİ
Matcha latte için ihtiyacınız olan malzemeler:
- 1 çay kaşığı maça tozu
- Yarım çay bardağı sıcak su
- 1 fincan sıcak süt
YAPILIŞI:
Maça çayı yapar gibi ilk olarak maça tozunu bir kase içerisine süzgeçten kaşık ile geçirerek dökün. Daha sonra yarım çay bardağı sıcak suyu matchanın üzerine boşaltıp bambu fırça ile yoğun bir kıvam alıncaya dek karıştırın. Üçüncü aşamada sıcak sütü kaseye dökün ve bambu fırça ile çayı hızla çırpmaya başlayın. Çayı üstü köpüklenene dek çırpın.
Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırınız.