Merkezî Nüfus İdare Sistemi veya kısa adıyla MERNİS, İçişleri Bakanlığı'na bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ve 2002 senesinde uygulamaya sokulan merkezî nüfus bilgileri düzenlemesidir.
Bilişim teknolojileri ve ortak veritabanı işlemciliği bakımından Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli ve temel projesidir. Sistem merkezi olarak Ankara, Yenimahalle ilçesi, Lalegül semtinde bulunan ilgili genel müdürlüğün yerleşkesi kullanılmaktadır.
MERNİS projesi çerçevesinde tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına bilgisayar ortamında 11 haneli sayıdan meydana gelen bir sayısal kişi kimlik atamasına dayanan ve adına Vatandaşlık Numarası denilen uygulama bu projenin vatandaşa yansıyan ve bilinen tarafıdır. Projeye başlandığı 1960'lı senelerden beri sistem veritabanına girilen ölü ve sağ kişi sayısı 120 milyonu aşmış durumdadır.
Meselenin devlet erki bakımından önemi dikey bir yapı olan nüfus verilerinin sağlam ve güvenilir olarak tesis etmek ve bunun üstünden diğer sosyal yatay toplumsal organizasyonlarına geçişi kurarak vatandaşlık bağı ile bağlı olan tüm ülke vatandaşlarının iş ve işlemlerinin ülkenin her tarafından hızlı ve zaman kaybettirilmeksizin erişimini ve isteyen vatandaşlar tarafından işlemleri için kanunlar ve yönetmelikler kapsamında kullanımına vermektir.
Projenin amaçları
- Nüfus kayıtlarının bilgisayar mecrasına aktarılarak ilçe nüfus veri tabanlarının kurulması ve hizmetin modernizasyonu tesis etmek.
- Nüfus hizmetlerinin ilçelerde bilişim teknolojileri kullanılarak sağlanmasını; ilçe nüfus veri tabanlarını Merkezde bir araya getirilerek Merkezi Nüfus Veri Tabanını kurulmasını sağlamak.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına birer kimlik numarası verilmesini sağlamak.
- Kimlik numaraları yardımı ile, kamu ve özel kesim bilişim projeleri arası kişi bilgileri alışverişinin, kişilerin biricik tanımlandığı bir alt yapı üstünde çevrimiçi (on-line) yürütülmesini sağlamak.
- Nüfus istatistiklerinin bilişim teknolojileri ile daha sağlıklı toplanmasını sağlamak.
- Kimlik bilgilerini kamu kurum ve kuruluşları ile kamu hizmeti veren kurumlarla paylaşarak hizmet akışını süratlendirmek, güvenilir duruma getirmek ve vatandaşlarımızın hizmetlerini kolay, hızlı ve güvenilir olarak almasını sağlamak,
- Bürokrasiyi azaltıcı, devletle vatandaşı yakınlaştırıcı bir hizmet güvenliği sağlamak.
Son Dakika Emlak Haberleri için aşağı kaydırın.