31 Mart seçimleri öncesinde, geleneksel olarak ekonomiye ilişkin spekülatif haberler artış gösteriyor. Bu dönemde özellikle döviz kurlarındaki hareketlilik ve kur beklentileri büyük bir ilgiyle takip ediliyor. Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi de bu süreçte dikkat çekiyor ve bazı çevrelerce "gizli rapor" olarak yorumlanıyor.
Yerel seçimlere yaklaşırken, ekonomi konusu özellikle spekülasyonlara maruz kalıyor. Piyasa katılımcılarının beklentileri ve Merkez Bankası'nın anket sonuçları, döviz kurları ve ekonomik istikrarla ilgili endişeleri artırıyor
‘Gizli Rapor’ bir spekülasyondur
Kur beklentilerinin yüksek olduğu bir dönemde, Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi, bazı çevreler tarafından "gizli rapor" gibi sunulmuş ve bu durum spekülasyonlara neden olmuş görünüyor. Aynı şekilde, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in söylemleri de çarpıtılarak kura müdahale edileceği ve vergi artışına gidileceği gibi iddialar yayılmıştır.
Ancak Bakan Şimşek, bu iddiaları reddederek seçim öncesi belirsizlik ve güvensizlik yaratmaya yönelik kasıtlı spekülasyonlar olduğunu vurgulamıştır. OVP'de (Orta Vadeli Program) belirtilen maliye politikası vizyonunun uygulanacağını belirtmiştir.
Spekülasyonların arka yüzü ortaya çıktı
AYBÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulkadir Develi, TRT Haber'de yaptığı açıklamada, yapılan spekülasyonları yersiz bulduğunu ifade etti. Spekülasyonların seçim öncesi belirsizlik ve güvensizlik yaratma amacı taşıdığını vurgulayan Develi, bu tür iddiaların ekonomik gerçeklerle uyumlu olmadığını belirtti. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamalarının da spekülasyonlara dayalı olmadığını ve OVP'de belirlenen maliye politikasının uygulanacağını vurguladı. Develi, vatandaşların ve piyasa katılımcılarının bu tür spekülasyonlara karşı dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
"Bunların hiçbir şekilde iktisadi bir temeli, rasyonel temeli yoktur. Neden diyeceksiniz? Bakın son süreçte Türkiye'de cari dengede bir iyileşme söz konusu. Aynı şekilde CDS'de bir düşüş söz konusu. Bunun yanı sıra aynı zamanda da biliyorsunuz artık kredi değerlendirme kuruluşları Türkiye'ye dair not artışları başlatmış durumda. Diğer taraftan Türkiye'nin gri listeden çıkarılması sürecinin haziran gibi tamamlanmasını bekliyoruz. Bunların hepsi TL'nin daha güçlü olması için gerekli olan gelişmeler."
Çıkan haberler yalanlandı
Seçimlere sayılı günler kala artan spekülatif haberler, İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin de gündeminde. Son dönemde birçok haber yalanlandı. Seçimlere yaklaşırken artan spekülatif haberler, İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin de dikkatini çekiyor. Son dönemde birçok haber yalanlanırken, Sermaye Piyasası Kurulu da yanıltıcı haber yapanlarla ilgili suç ihbarında bulundu. Uzmanlar, bu bilgi kirliliğine karşı vatandaşları uyarıyor.
Sermaye Piyasaları Uzmanı Arif Ünver, "Algının bozulması, grupların işine gelirken ülke menfaatlerine zarar verebilecek kısa vadeli fiyatlamaların oluşmasına zemin hazırlıyor. Finansal okur yazarlık seviyenizin düşük olduğunu düşünüyorsanız, yetkili merci ve bunların temsilcileri haricindeki profillerin beyanatlarını ciddiye almamanız önemlidir." dedi.