Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suriye'nin kuzeyinde yaşanan zor insani koşullar sebebiyle İdlib bölgesinde güvenli bir bölge sağlanmasını gündeme getirdi.
Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri meclis grup görüşmesine katılan Merkel, bölgede yaşanan insani afetin önüne geilmesi için adım atılması gerektiğinin altını çizdi.
TÜRKİYE'NİN GÜVENLİ BÖLGE ALANLARINI İSTEMEDİ
Almanya Başbakanı, bunun Türkiye'nin varlık gösterdiği bölgelerin olacağı anlamına gelmediğini de ifadelerine ekledi.
RUSYA ZİRVEYE KARŞI, ALMANYA HAZIR
Merkel'in grup görüşmesinde Suriye'yeyle ilgili gelişmeler hakkında milletvekillerine bilgi aktardığı de belirtildi. Buna bakıldığında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılacağı dörtlü bir zirveye karşı olduğunu ifade eden Merkel, kendisinin böyle bir zirveye hazır olduğunu pek çok kez altını çizdiğini dile getirdi.
'BÜYÜK YÜKÜ TÜRKİYE TAŞIYOR'
Batı'nın uyguladığı Suriye siyaseti hakkında eleştiri yapan Merkel, Suriye'de dışarıdan gösterilen gayretlerle ilgili bir devlet değişiminin mümkün olmadığını dile getirdi. Merkel, ülkede yaşanan iç savaşın radikalleşmeyi arttırdığını belirtti. Suriye'deki savaşın en büyük yükünü omuzlayanlardan birinin Türkiye olduğunu belirten Merkel, Erdoğan'ın Avrupa'nın ve uluslararası yardımlardan memnun olduğunu defalarca dile getirdiğini ifade etti.
Rusya ve Suriye rejimine bağlı kuvvetlerin ortak bir operasyon uygulaması sebebiyle bölgede vaziyetin karmaşık bir hâl aldığını anımsatan Merkel, Türkiye'nin Avrupa'ya gitmek isteyen göçmenleri durdurmayacağını belirtmesinin akabinden Yunanistan sınırında meydana gelen mülteci krizine de değindi. Göçmenlerin Almanya'da endişe yarattığını belirten Merkel, Avrupa Birliği (AB) sınırlarının muhafaza edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Bulgaristan'ın sınırında güvenliği temin ettiği ifade edilen Merkel, Yunanistan'ın da sınırı korumak 2015'e göre daha iyi faaliyet gösterdiğini belirtti. Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 2016 senesinde imzalanan mülteci mutabakatını anımsatan Merkel, bu mutabakatın Birlik'in faydasına olduğunu söylediği aktarıldı.
Toplantıda göçmenlerle alakalı denetim sağlanmadığı taktirde Almanya'ya 2015 senesinden (1 milyon sığınmacı) çok daha fazla sığınmacının yerleşebileceğinin altı çizildi. Avrupa Birliği sınırlarının katiyyen açılmaması gerektiğini savunan İçişleri Bakanı Horst Seehofer'e, Savunma Bakanı Kramp-Karrenbauer ve öteki partililer de destek oldu.
İçişleri Bakanı Seehofer, grup toplantısı akabindeki açıklamasında da Yunanistan'daki kamplarda neredeyse 5 bin çocuk ve genç olduğunu ve bu hususta Fransa, İtalya ve İspanya ile işbirliği yapılabileceğini belirtti. Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yunanistan'daki göçmen kamplarında olan çocuk ve gençlerin kabul edilmesi gerektiğini savundu.
Aşağı Saksonya Başbakanı Stephan Weil, Almanya'daki bir takım eyaletlerle beraber AB üyesi ülkelerin bu göçmenleri kabul etmeye hazır olduğuna dikkat çekti.
'5 BİN GÖÇMEN GELEBİLİR'
Yeşiller partisi Grup Başkanı Katrin Göring-Eckardt da, bilhassa çocuk, genç, kadın ve hastalardan oluşan 5 bin göçmenin derhal kabul edilebileceğini fikrini savundu. Sol Parti de sınırların büsbütün açılmasını talep ediyor. Grup Başkanı Amira Mohamed Ali, Türkiye tarafında bekleyen göçmenler için Yunanistan sınırının açılmasını isteyerek, bu kişilere yardım edilmesi gerektiğini belirtti.
'MÜLTECİLER AB ÜLKELERİNE DAĞITILABİLİR'
Hür Demokrat Parti (FDP) daha dikkatli bir tutum sergiliyor. Parti lideri Christian Lindner, göç hususunda kontrolün kaybedilmemesi konusunda uyarı yaparak, öncelikle Yunanistan'a gereken desteğin verilmesi gerektiğini dile getirdi. Lindner, bunun ardından göçmenlerin AB ülkeleri içinde dağıtımının konuşalabileceğini ifadelerine ekledi.