Menopoza giren kadınlar dikkat: Rahim ağzı kanseri kadınlar arasında hızla yayılıyor!

Her geçen gün artış gösteren kanser, hem dünyada hem de Türkiye’de yaygın olarak görülmektedir. Kadınlarda en yaygın görülen kanserlerin başında rahim kanseri gelmektedir. Başlıca belirtisi ise adet dışı kanamalardır. Rahim ağzı kanseri çeşitli tedaviler ile sona erebilen bir hastalıktır. Bu kanser türünü haberimizde ayrıntılı olarak yer verdik. İşte detaylar…

26.12.2023-16:55 - (Son Güncelleme: 27.12.2023-11:29) Menopoza giren kadınlar dikkat: Rahim ağzı kanseri kadınlar arasında hızla yayılıyor!

Her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis konusu burada da oldukça önemli. Rahim ağzı kanseri 50-60 yaşları arasında kadınlarda sık karşılaşılan bir Kanser türü olsa da erken yaşlarda da ortaya çıkabiliyor. Rahim ağzı kanseri diğer bir ifade ile endometrium kanseri, özellikle menopoz döneminde ortaya çıkan kanama ile hastalığın ilk ve önemli işaretini verir. Cerrahi, kemoterapi ve radyasyon gibi farklı tedaviler içerir. 

En sık karşılaşılan türü endometrium

Kanser, vücudun organ ya da dokularındaki kontrolsüz hücre bölünmesine denir. Vücudun diğer bölgelerine yayılmakta ve ortaya çıktığı bölgeye göre adlandırılmaktadır. Buna göre kanser rahimde meydana geldiğinde buna rahim ağzı kanseri adı verilir. Rahim kanserinin en sık karşılaşılan türü endometrium adı verilen rahmin iç tabakasında meydana geldiği için endometriyal kanser şeklinde de adlandırılır.


rahim ağzı kanseri

Rahim kanseri belirtileri nelerdir?

Adet döneminin son bulduğu menopoz döneminde rahim kanseri birçok kadının yaşadığı kanser türüdür. Bu süreçte vajinal bir kanama görülmesi rahim kanserine işaret edebilir. Adet dönemi devam eden kadınlarda ise rahim kanserinin en önemli belirtisi düzensiz ve yoğun kanamalardır. Bunların haricinde karın ağrısı, şişkinlik, pelvikte ağrı ve baskı hissi gibi farklı semptomlar rahim kanseri belirtilerinde kendisini gösterebilir.

Tedavi yöntemi

rahim ağzı kanseri

Rahim kanseri tedavisinde en yaygın uygulanan yöntem rahim ve serviksin cerrahi olarak alınmasıdır. Vücudun diğer bölgelerine yayılmadığında sıklıkla kanserin yeniden oluşma riskini azaltmak için yumurtalıklar çıkarılır. Ayrıca lenf nodları temizlenerek çevre dokulardan örnek alınır. Cerrahi tedavi dışında uygulanan tedaviler; kemoterapi, radyoterapi ve hormon tedavisidir. Bu tedavilere daha çok kanserin vücutta yayılım göstermesi ve nüks etmesi halinde başvurulur. Buna göre; Kemoterapi: Kanser farklı organlara sıçradığında kanserli hücrelerin yok edilmesi için yapılır. Tedaviden sonra bir takım testler uygulanır. Radyoterapi: Eğer kanserin tekrarlama riski var ise ameliyatın ardından radyasyon tedavisi yapılır. Hormon Tedavisi: Tümörler büyüdüğünde ve diğer organlara yayıldığında kadın hormonu olarak bilinen progesteron yüksek dozlarda verilmektedir.


DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal