Menepoz Belirtileri Neler?

Menopoz Nedir? Menopoz Belirtileri Neler? Menopozun olumsuz etkileri neler? Menopoz yaşı kaçtır? Menopozda ortaya çıkan sorunlar neler? İşte tüm menopoz hakkında bilinmeyenlere haberimizin detayında saklı...

14.04.2018-14:41 - (Son Güncelleme: 14.04.2018-14:44) Menepoz Belirtileri Neler?

Menopoz Nedir? Menopoz Belirtileri Neler? Menopozun olumsuz etkileri neler? Menopoz yaşı kaçtır? Menopozda ortaya çıkan sorunlar neler? İşte tüm menopoz hakkında bilinmeyenlere haberimizin detayında saklı...

MENOPOZ NEDİR?

Menopoz, yumurtalık fonksiyonlarının kaybı sonucu adet kanamalarının kalıcı olarak kesilmesidir. Menopoz için son adetten sonra bir yıllık bir sürenin geçmesi gerekmektedir. Gelişen tanı ve tedavi olanakları insanların yaşam süresini uzatmıştır. Kadınların bu nedenle yaşamlarının yaklaşık 1/3’ü menopoz döneminde geçmektedir. Menopozun getirdikleri konusunda bilinçli olmak oluşan değişiklikleri kendi akışına bırakmamak sağlıklı bir yaşlılığı da garantiler.

MENOPOZ YAŞI KAÇTIR?

Menopoz yaşı dünyada ortalama 51,3 olarak hesaplanmıştır. Bu konuda çeşitli faktörler etkili olmaktadır. Genetik özellikler, beslenme bozukluğu, vejetaryenlik, zayıflık, sigara bağımlılığı gibi etmenler, menopoz yaşını erkene çekebilmektedir.  Nadiren 40 yaş öncesinde menopoz görülebilir. Bunun çoğu kez nedeni açıklanamasa da; geçirilmiş hastalıklar, rahim operasyonu, radyoterapi ve kemoterapi tedavileri erken menopoza yol açabilir

MENOPOZUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Menopoz, önceleri adet kanamalarının kesilmesi ve ateş basması şikâyetlerine göre atlatılması zor veya kolay olarak ifade edilmekteydi. Oysa menopoz süreci uzun yıllar devam edebilmektedir. Menopozda ateş basması olarak ifade edilen belirti, en popüler olanıdır. Ani başlayan sıcaklık hissi ile birlikte bazen kızarıklık ve ardından terleme gelişebilir. Menopozun erken döneminde hatta zaman zaman adet kanamaları henüz kesilmemişken bile bu şikâyetler ortaya çıkabilir. Sıcak basması hissinin görülme oranı yüzde 80 olarak saptanmıştır. 60’lı yaşlarda  yüzde 30’a iner 70’li yaşlarda da yüzde 9 oranında görülebilir. Hormon replasmanı tedavisi alanlarda hızla bu yakınma kaybolur. Bazı fito ostrogenler de tedavide kullanılabilir.

MENEPOZDA ORTAYA ÇIKAN SORUNLAR NELER?

Uyku bozuklukları: Uyku bozuklukları menopozun erken dönemlerinde görülebilmektedir. 40–55 yaşları arasında % 30’a varan bir oranda görülmektedir. Bu konuda rahatlamak için uyku hjyeni denilen bazı kurallara uyulması rahatlatıcı olabilir. Akşam yemeklerinin hazmı kolay yiyeceklerden oluşması, porsiyonun küçük tutulması, karanlık ve sessiz bir oda, uyku öncesi rahatlatıcı egzersizler veya yatmadan önce sıcak süt önerilir. Nadiren ilaç tedavisi gerekir.

Depresif bir ruh hali: Depresif bir ruh hali, menopoz döneminde  % 19–29 oranlarında görülebilir. Sadece % 4 oranında klinik depresyon gelişebilir. Bu durum sadece hormonal değişimlerin sonucu değildir. İlerleyen yaşla beraber çocukların evlenmesi veya iş için evden ayrılması, anne veya babanın kaybı  bu periyotta sıkıntıları arttıracaktır. Hormon replasman tedavisi depresif belirtileri tedavi eder, nadiren antidepresan tedavi gerekebilir.

Vajinal kuruluk: Vajinal kuruluk ve buna bağlı olarak cinsel birliktelik sırasında ağrı menopoz döneminin önemli sorunlarından biridir. %27–55 arasında görülebilir. Bu dönemde sık idrara çıkma, ani idrara sıkışma hissi gibi mesaneye ait problemler de gelişebilir. Lokal uygulanan östrojen preparatları rahatlatıcıdır. Libido (cinsel istek )azalması da görülebilir. Bu durum, ilaçla tedavi edilebilmektedir.

Kalp ve damar hastalıkları: Menopoz döneminde kalp damar hastalıkları da artar diyet egzersiz ve  gerekirse kolesterolü düşüren ilaçlar kullanılır. Hormon (östrojen) kullanımı mevcut bir patoloji olduğunda bazı çalışmalarda sakıncalı görülmüştür.

Kemik erimesi: Kemik erimesi (osteoporoz) kemik dokusundan kalsiyumun kalıcı olarak kaybıdır. İlerleyen yaşla geliştiği gibi menopozda östrojen azalması ile özellikle ilk 5-8  yılda  kemiğin kalsiyum kaybının hızlı olduğu bilinmektedir. En sık omurga kırıkları görülür. Bu kırıklar sessiz olur ve boy kısalması ve postür bozukluğu ile kendini gösterir. Kalça veya el bileği kırıklarına da rastlanabilir. Osteoporozda genetik özellikler sigara bağımlılığı, beslenme bozuklukları, guatr, böbreküstü bezinin çok çalışması gibi durumlarda risk artar.

Rehl düzensizlikleri: Menopoz dönemi öncesinde adet düzensizlikleri görülebilir. Bazen adet azalması ve zaman zaman gecikmesi olabildiği gibi adetlerin sıklaşması ve  yoğun kanamalar olabilir. Mutlaka bir jinekolojik muayene olunmalıdır. Bu dönemlerde kanamalar olumsuz bir hastalığın  belirtisi de olabilir. Adet görmeme gebeliğe bağlı da olabilir. Menopoza girdiğini düşünerek doğum yapmış olan pek çok bayan vardır. Mutlaka  jinekolojik muayene, pap smear testi, mamografi, meme ultrasonorafisi çekilmelidir.

MENEPOZUN OLUMSUZ ÖZELLİKLERİ?

-Menopoz denince akla hemen ateş basmaları ve buna eşlik eden cinsel istek azlığı, gece terlemeleri, uykusuzluk gibi belirtiler gelmektedir.

-Her kadının farklı ihtiyaçları olduğundan standart bir menopoz tedavisinden bahsetmek mümkün değil. Kişiye özel olarak düzenlenmesi gereken tedavide örneğin; kadın aktif olarak çalışıyorsa ve gece ateş basması nedeniyle uykusunu iyi alamıyorsa bu durum iş hayatını olumsuz etkiler.

- Bir başka kadının ailesinde erken dönem kemik kırıkları sıksa menopozu bu yönde ele almak gerekir. Meme dokusu yoğun, fibrokistik olan veya ailede meme kanseri görülenler varsa tedavide bu göz önüne alınmalı.

-Tüm bu noktalar bireysel olarak iyice irdelenmeli ve hastanın menopoz sonrasında ortaya çıkabilecek sağlık sorunları için rutin kontroller yapılarak risk faktörleri belirlenmeli.

Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırın


DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal