Menenjit hastalığından korunmak amacıyla genellikle karma aşı uygulamasıyla birlikte uygulanan bir aşıdır. Ancak günümüzde tek başına uygulanmaya başlayan bir aşıdır. Menenjit tiplerine göre üretilmiş farklı menenjit aşıları bulunmaktadır.Peki, menenjit aşısı kimlere yapılır? İşte bilinmeyenler haberimizde...
MENENJİT AŞISI KİMLERE YAPILMALIDIR?
Menenjit aşısı bebeklere yapılmalıdır. Çünkü bebeklerin bağışıklık sistemi henüz tam olarak gelişmemiştir. Bebeklerde 9-23 aylık oldukları dönemde 3 ayda bir 2 doz halinde yapılması gereken menenjit aşısı, 2-11 yaşları arasındaki çocuklara da 1 doz şeklinde koruma amacıyla yapılmalıdır. Menenjit aşısının yetişkinlere tekrar dozu şeklinde uygulanması için henüz çalışmalar yapılmaktadır. Özellikle dalağı işlevini kaybetmiş olan yetişkinler, bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar ve HIV virüsü taşıyan yetişkinler mutlaka menenjit aşısıolmalıdır. Bu risk grubundaki kişilere menenjit aşısı uygulanması hastalığa karşı etkin bir koruma sağlar.
MENENJİT AŞISININ YAN ETKİLERİ VARMIDIR?
Menenjit aşısı her aşı gibi uygulamam bölgesinde kızarıklığa ve hassasiyete neden olabilir. Aynı zamanda aşılanan kişide iştahsızlık ve genel halsizlik etkileri gösterebilir. Bu tür yan etkilerin azaltılması amacıyla bebeklerde karma aşıların yapıldığı dönemde menenjit aşısı yapılmamalıdır. Daha sonraki dönemde yapılan menenjit aşısı daha az yan etkiye neden olur.
MENENJİT AŞISI HANGİ DURUMLARDA YAPILMAMALIDIR?
Menenjit aşısı uygun zamanda ve uygun dozlarda yapıldığı takdirde, menenjit hastalığını en az yüzde95 oranında önler. Bu oldukça yüksek bir koruyuculuktur. Menenjit aşısı sadece menenjit hastalığına karşı koruyuculuk sağlar.
Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın