Melil kelimesinin anlamı nedir? Osmanlıca Melil ne demek? Melil kelimesi TDK anlamı

Halk arasında mahsun ve üzgün anlamlarında da kullanılan Melil kelimesi aslında sadece bu anlamları taşımakla kalmaz kullanımı Osmanlı dönemine kadar uzanır. Peki, Melil kelimesinin anlamı nedir? Osmanlıca Melil ne demek? İşte, Melil kelimesi TDK anlamı..

27.06.2022-13:07 - (Son Güncelleme: 27.06.2022-13:07) Melil kelimesinin anlamı nedir? Osmanlıca Melil ne demek? Melil kelimesi TDK anlamı

Melil kelimesinin ne anlama geldiği ve niçin kullanıldığı özellikle farklı kelimelere ilgi duyanlar tarafından merak edilir. İnternette, televizyonlarda veya okuduğumuz bir kitapta karşımıza çıkan bilmediğimiz kelimelerin kökenleri, nereden geldikler ve ne anlamda kullanıldıkları sıklıkla araştırılır.

Bu kapsamda karşımıza çıkan kelimelerden bir tanesi de Melil kelimesidir. Genellikle halk arasına masum yada üzgün anlamlarında kullanılan Melil kelimesinin sadece bu anlamları taşımadığı, farklı anlamlarda da kullanıldığı görülüyor.

Melil kelimesinin anlamı nedir

Melil kelimesinin anlamı nedir?

Melil kelimesi bazı yörelerde bazı bölgelerde farklı anlamlar taşıyor ve farklı yerlerde kullanılabiliyor. Bunların arasında en çok bilinenleri ise şöyle;

* Kül içinde pişirilen ekmek.

* Hararet

* Sıcaklık

* Üzgün

* Kederli

* Melul

* Üzgün

Melil kelimesinde anlam karşılıkları yukarıda sıralanan şekilde olurken en çok keder, hüzün olarak kullanıldığı biliniyor.

Osmanlıca Melil ne demek?

Melil kelimesinin geçmi aslında Osmanlıya kadar gidiyor. Eski Osmanlı Türkçe’sine ait bir kelime olan Melil kelimesinde ‘’i’’ kelimesi şapkalı şekilde kullanılıyor. Osmanlıca'da Melil kelimesinin Türkçe anlam karşılıkları ise şöyle belirtilmiştir;

- Üzgün

- Kül içinde pişirilen ekmek

- Hararet

- Sıcaklık

- Kederli

- Melul

Melil kelimesi, günümüz Türkçe'sinde genellikle üzgün anlamıyla kullanılır. Bazı kesimler bilmese de eski Türkçe tutkunlarının sıkça cümleleri içinde kullandıkları görülür.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal