Orta ve Batı Afrika'nın tropikal yağmur bölgelerinde ortaya çıkan virüs birçok can alırken tedavisinin olmayışı ise dikkatlerden kaçmadı. Zoonotik hastalık olarak tanımlanan maymun çiçeği virüsü nedir, nasıl ortaya çıktı, belirtileri nelerdir ve tedavi var mı sorularının yanıtları haberimizde. İşte detaylar...
Mayısmun çiçeği virüsü nedir?
Mayısmun çiçeği virüsü diğer adıyla Monkeypox'dur. Poxviridae ailesindeki Orthopoxvirüs cinsinin üyesi olan maymun çiçeği virüsüne neden olmaktadır.
İlk olarak 1958 yılında laboratuvar maymun kolonilerinde çiçek benzeri bir salgın ortaya çıktı. 1970 yılında ise maymun çiçeği virüsünün ilk vakası insan olarak görüldü. Demokratik Kongo Cumhuriyetin'de başlayan virüs çevre ülkelere yayılmaya devam etti.
Mayısmun çiçeği virüsü nasıl yayılır?
Mayısmun çiçeği virüsü insanlara genellikle kemirgenler ve primatlar gibi vahşi hayvanlardan geçmektedir. Fakat insandan insana geçişi ise mümkündür. Monkeypox virüsü bir kişiden diğerine lezyonlar, vücut sıvıları, solunum damlacıkları ve yatak örtüsü gibi kontamine materyallerle temas edildiğinde geçişi mümkündür.
Mayısmun çiçeği virüs belirtileri
Yumurtlama dönemi olarak adlandıran zaman dilimi 6-13 gün arasında belli olurken, 5-21 gün arasında da değişkenlik gösterebilir. Mayısmun çiçeği virüsünün belirtileri 2 şekilde farklılık gösterebilir. Ateş, yoğun baş ağrısı, kas ağrısı ve halsizlik gibi belirtiler 0-5 gün arasında devam eder.
Deri döküntüsü genellikle ateşin ortaya çıkmasından 1-2 gün içinde başlar. Döküntüler vücudun yanı sıra sıkça yüz de görülmektedir. Ayrıca oral mukozalar (vakaların %70'inde), genital bölge(%30), ve konjoktiva ile beraber korneda (%2) etkileri görülmektedir.
Mayısmun çiçeği virüsünün belirtileri 2-4 hafta arasında şiddetle devam ederken belirli süre azalmaya başlar. Virüsün şiddet gösterdiği kesim ise çocuklardır.
Mayısmun çiçeği virüsün tedavisi
Laboratuvar testi olarak yapılan düzenlemelerde biyopsi seçenek haline gelirken herhangi bir tedavi türü geliştirilmemiştir. Kaynakların sınırlı olmasından dolayı doğrulama ve kesin çözüm söz konusu değildir. Tanı veya vaka incelemesi için seroloji ve antijen saptama yöntemleri doğru bulunmaz.
Enfeksiyon için kesinleşmiş güvenli tedavisi olmayışı işe korkuluğu dönemi işaret etmektedir. Faka kontrol halinde tutabilmek için çiçek hastalığı için kullanılan aşılar tercih edilmektedir.