Mavi Dil Hastalığı Nedir?

Edirne’de, sinekler tarafından bulaştırılan küçükbaş ve büyükbaş hayvanların kanını emen ve ölüme sebebiyet veren mavi dil hastalığı nedir? Mavi dil hastalığı bulaşıcı mıdır? Detaylar haberimizde...

06.09.2018-17:16 - (Son Güncelleme: 25.09.2021-12:53)

Bazı dönemlerde ortaya çıkan hayvanlarda görülen ve ölüm riski taşıyan mavi dil hastalığı Edirne’de görülmesi üzerine merak uyandırdı. Edirne’de, sinekler tarafından bulaştırılan küçükbaş ve büyükbaş hayvanların kanını emen ve ölüme sebebiyet veren mavi dil hastalığı nedir? Mavi dil hastalığı bulaşıcı mıdır?

MAVİ DİL HASTALIĞI NEDİR?

- Mavi dil diğer ismiyle Blue tongue, Culicoides cinsi sokucu sineklerle taşınan, sığır, koyun, keçi ve deve türündeki hayvanlar ile bazı yabani geviş getiren hayvanlarda görülen ve konjesyon, ödem, hemoraji ile karakterize bir enfeksiyondur. 

- Mavi dil virüsü koyun, keçi, sığır, manda, geyik ve Afrika antiloplarını etkileyen bulaşıcı ya da bulaşıcı olmayan, vektör kaynaklı viral bir hastalık türüdür.

- Mavi dil virüsüyle enfeksiyon, hayvanların çoğunluğunda görülmemektedir. Fakat enfekte koyun, geyik ve yabani geviş getirenlerin bir kısmında  bu virüs ölümcül hastalığa sebebiyet vermektedir.

- Culicoides cinsinde olan sadece birkaç türün böcek vektörü, viraemik hayvanlar ile beslenerek enfekte olmuş duyarlı geviş getiren hayvanlar arasında BTV yani mavi dil virüsü iletilmektedir.

- Mavi dil virüsüne yirmi altı farklı serotip tanımlanmıştır bu sebeple hastalığa sebep olma durumu önemli ölçüde değişim göstermektedir. 

HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR MU?

Mavi dil virüsü hayvanlar ile ya da yünle temas yoluyla veya süt tüketimi ile bulaşmadığından bu virüs ile ilişkili ortaya çıkabilecek herhangi bir halk sağlığı riski bulunmamaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal