Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs salgınıyla mücadelede aşılama ile normal hayata dönüşte eylül ayı sonunu gösterdi. Peki, Maskeler ne zaman çıkacak?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın sonrasında bir araya gelmiş olduğu basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, maskelerin tamamen çıkarılması için toplumsal bağışıklığın temininin önemli olduğunu aktardı. Koca, "O nedenle aşılamanın yaygın yapılması önemli. Aşılamayı da biz haziran ve temmuzda yoğun bir şekilde yapmak istiyoruz. 120 milyon BioNTech var, artı Sputnik, Sinovac var. Toplumun en az yüzde 60'ı aşılandığında toplumsal bağışıklığın oluştuğunu biliyoruz. Bunun da haziran ve temmuzda sağlanabileceğini ümit ediyorum. Olması için yoğun bir gayret içindeyiz. Dolayısıyla erken dönemde rahatlayabiliriz" ifadelerini kullandı.
NORMAL HAYATA NE ZAMAN DÖNÜLÜR?
Bakan Koca, BioNTech kurucu ortağı olan Prof. Dr. Uğur Şahin'in aşı kampanyasına dahil olmak üzere haziran ayının ortası içerisinde Türkiye'ye gelebileceğini ifade etti. Aşı olanların maske takmaması gibi bir uygulamaya geçilip geçilmeyeceğinin kendisine sorulması üzerine yanıt olarak Bakan Koca, "Yaygın aşılama yapılmadıkça biz maske takılmamasını önermiyoruz. Toplumsal bağışıklık oluştuktan sonra aşı olanların maske takma zorunluğu olmayabilir; fakat o, bağışıklıktan sonra. Erken dönemde biz halen bütün aşıların bulaşılırlığı önlediğinden emin değiliz. BioNTech aşısı için yüzde 90'ın üzerinde bulaşılırlığı önlediğini Uğur hoca söylemişti; ama diğer aşılarla ilgili emin değiliz. Toplumsal bağışıklık oluşmadıkça kişisel tedbirlerin maskeyle devre dışı kalmasını önermiyoruz ama bu eylül sonrası devreye girer. Bu dönemde okullar, üniversite, yüksekokullar dahil olmak üzere normal hayata dönülmesini hedefliyoruz; aşılamayı sağlayarak" ifadelerini kullandı.
SAHİLDE MASKE TAKILIR MI?
Önümüzdeki Eylül ayından itibaren toplumsal bağışıklığın sağlanması ile birlikte maskelerin de çıkarılabileceğini ifade eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Birçok kimse yine maske takmak isteyecek. Özellikle birçok enfeksiyondan koruduğunu biliyoruz; ama bu tamamen kişisel bir tercihle söz konusu olacak. Şimdi de 2 metre mesafeyi koruyabiliyorsanız sahilde takmanız gerekmez. Ama evdesiniz, 2 metreyi koruyamıyorsunuz o zaman takmanız gerekecek" sözlerini kullandı.
"YERLİ AŞIDA SON DURUM NEDİR?
Bakan Koca, çalışmaları halen devam eden ve Faz-1 aşamasına ulaşan 3, Faz-2 aşamasına ulaşan 1, Faz-3 aşamasına ise ulaşabilen 1 yerli aşı olduğunu ifade eden Koca, "Faz-3 için kullanılacak doz üretimi bu aşıda tamamlandı. 'Stabilizasyon' dediğimiz 2 haftalık süresi var. Dolayısıyla stabilizasyonda bir sorun çıkmazsa 2 hafta sonra Faz-3 safhasına geçmiş olacağız. Asgari 2 yerde de üretimi erken başlatmak istiyoruz. Yani eylül ayında ilk aşımız kullanılabilir olsun istiyoruz" sözlerini kullandı.
Nazal aşı için çalışmaların devam ettiğini, protein üretiminin tamamlandığını sözlerine ekleyen Bakan Koca, hayvan çalışmalarının ardından 1 - 1,5 ayın ardından nazal aşının yeni versiyonu çalışmalarının olacağını açıklamalarına ekledi.
"HAZİRANDA 30 MİLYON DOZU TAMAMLAYACAĞIZ"
Uğur Şahin ile geçtiğimiz günlerde görüştüğünü ifade eden Bakan Koca, "12 milyon için ihracat izni aldığını ifade etti Uğur hoca. 'Gelecek hafta sonuna kadar bu 12 milyon dozu peyder pey gönderiyoruz' dediler. Bu haftadan itibaren gelecek haftaya kadar 12 milyon doz gelecek. Haziranda da 30 milyon dozu tamamlayacağız" sözlerini kullandı.
Haziran ayı içerisinde 30 milyon doz aşının gelmesi durumunda haziran ayı sonuna kadar 20 yaş sınırına aşılamanın olabileceğini belirten Bakan Koca, aşı olma oranının ise giderek yükseldiğini ifade etti. Dünyadan farklı olarak 2-3 aşı arasında tercih hakkı sunularak, konforlu aşılama süreci yaşanacağını ifadelerine ekleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Almanya ve Fransa'da 2-3 aşıyı tercih etme şansı yok" diye konuştu.