Denizanaları İstanbul Boğazı'nda da günlerdir yoğun şekilde bulunuyor. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi’nde Dekan olan Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, konu ile ilgili olarak ‘Denizanaları aşırı çoğaldıklarında hem balıkların besini üzerinden rekabet haline giriyor, hem de balıkların yumurta ve larvalarını tüketiyor. Bu durumda balık stokları üzerinde ciddi bir sorun yaratıyor’ şeklinde ifadeler kullandı. Marmara Denizi ile İstanbul Boğazı tekrardan denizanalarının istilası altında. İstinye Marina'da büyüklü, küçüklü birçok boyutta denizanası görüldü. Deniz yüzeyini istila eden denizanaları, gün içerisinde lodosun esmeye başlaması ile birlikte kıyıya doğru sürükleniyor.
MARMARA'DA DENİZANASI TEHDİDİ ÖNEMLİ BOYUTLARA ULAŞTI
İstanbul'un kıyı kesimlerinde yer alan denizanalarındaki artışı değerlendiren İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, konu ile ilgili olarak ‘Deniznası 5-10 yıllık rutin olarak görülmeye başladı. Her yıl bu mevsimlerde denizanalarının sayılarında böyle bir artış görülüyor’ şeklinde konuştu. ‘Denizanalarının larvalarının sonbahar, kışa girerken serbest kalması ve su kütlesinde görünür hale gelmesiyle olan bir olay. Bu denizanalarını görülmesinde ciddi bir artış oldu’diyen Melek İşinibilir Okyar sözlerine ‘çünkü Marmara Denizi gün geçtikçe besin tuzu yönünde daha zengin ve organik kirlilik açısından daha zengin bir hale geldi. İşte bu tarz ortamlar denizanaları için uygun ortamlar’ diyerek devam etti.
DENİZANALARI BALIK STOKLARINI ETKİLİYOR
Sıcaklığın artış göstermesi, ortam koşulları ve aşırı şekilde yapılan balık avcılığının denizanalarının artmasına önemli bir sebep olduğunu bildiren Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, ‘Denizanaları aşırı çoğaldıklarında hem balıkların besini üzerinden rekabet haline giriyor, hem de balıkların yumurta ve larvalarını tüketiyor’dedi. ‘Bu durumda balık stokları üzerinde ciddi bir sorun yaratıyor. Onun dışında denizanaları yüzde 95'i su olan bir canlı’ ifadelerini kullanan Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar ‘Balıkçıların balık tutmak istedikleri yerde denizanası varsa, ağların göz açıklıklarını kapatıyorlar ve balıkçının daha fazla yakıt harcamasına, sebep oluyor. Çoğu zaman balıkçı ağlarını çekemiyor bile. Birtakım müsilaj gibi bir olay meydana geliyor’şeklinde kullandığı ifadelerle konuşmasına devam etti.
DENİZANALARI DOKUNDUĞUNUZDA KAŞINTI YARATABİLİR DEDİ
Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, sözlerine şu şekilde devam etti: ‘Tüm denizanaları yakıcı hücrelere sahiptir. Çünkü denizanaları besinlerini bu şekilde sağlar. Bu yakıcı hücrelerin seviyeleri var. Ancak Marmara Denizi'nde şu an aşırı artış gösteren ve Aydenizanası dediğimiz denizanalarının yakıcı hücreleri çok etkili değil’ DİYEN Okyar, ‘Ama cildiniz hassassa bu denizanalarına dokunduğunuzda bir kaşıntı yaratabilir. Kıyılarımızda böyle türler var mı? Diye sorarsanız 'evet' var. Ancak Marmara Denizi'nde çok nadir çıkıyorlar’ dedi. ‘Geçen sene oluşan denizanası istilasına değinen Prof. Dr. Okyar, "Geçen sene lodos ve akıntı sistemine bağlı buzdağının görünmeyen kısmı görünmeye başlamıştı. Şimdi de geçen sene olduğu gibi bir durum söz konusu’ diyen Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, ‘Yoğun bir şekilde denizanaları var. Bizim bu süreçle ilgili yapabileceğimiz şey Marmara Denizi'ni koruma konusunda alınan kararların ciddi şekilde uygulanması’ifadelerine konuşmasında yer verdi. ‘Yoğun bir şekilde denizanaları var. Bizim bu süreçle ilgili yapabileceğimiz şey Marmara Denizi'ni koruma konusunda alınan kararların ciddi şekilde uygulanması’ şeklinde ifadeler kullandı.