Marmara Denizi’nde kendini gösteren ve daha sonra tüm denizlerimize yayılan deniz salyasından kurtulmak için uzmanlar çözüm arıyor. İklim Değişikliği ve Politikaları Araştırma Derneği Başkanı Bozoğlu, deniz salyasından kurtulmak için 3 aşamalı yöntem olduğunu belirtti.
Uzmanlar ve bilim insanları denizlerimizi deniz salyasından kurtarmak için kolları sıvadı. İklim Değişikliği ve Politikaları Araştırma Derneği Başkanı Bozoğlu, müsilajdan kurtulmanın 3 aşamalı yöntemi olduğunu belirtti. Birincisi deniz salyaları toplanacak daha sonra özel yöntemlerle arıtılacak son olarak da deniz salyasını yok edecek bakterilerle birlikte spreyleme yapılacak.
‘24 MÜSİLAJIN OLUŞTUĞU BÖLGELERDE DENİZ SIYIRICILARIN ÇALIŞMASI GEREKİYOR’
Önemli bilgiler veren Bozoğlu ‘Şu anda ölüm başlamış durumda. Ölüm oldu ve sonuçlarını görüyoruz. Öncelikle 7-24 müsilajın oluştuğu bölgelerde deniz sıyırıcıların çalışması gerekiyor. Bu müsilajın buradan mutlaka toplanması gerekiyor’ dedi.
‘SPREYLEME YÖNTEMİYLE ÇALIŞMALARIN YAPILMASI GEREKİYOR’
Bozoğlu, ‘Hangi canlı türlerinden ortaya çıktığı belirlenmeye çalışıyor. Bu karakter belirlendikten sonra da bu müsilajı çözecek olan farkı bakteri türleriyle beraber spreyleme yöntemiyle çalışmaların yapılması gerekiyor. Krizin yönetilmesi açısından acil olarak yapılması gereken bu’ ifadelerini kullandı.
‘ARITMA TESİSLERİ DENETLENMELİ’
Su arıtma sistemlerinin denetlenmesi gerektiğini söyleyen Bozoğlu, ‘Ne yazık ki ülkemizde atık su artıma tesisleri göz ardı ediliyor. Ülkemizde içme su arıtma tesisine bir hassasiyet vardır; çünkü musluğumuzdan akan su herkesin önüne gelen bir mesele. Ama atık su arıtma tesisleri kentten uzaklaştıktan sonra vatandaşlarımız görmüyor ve dikkate almıyor. Hiçbir şey için geç değil’ şeklinde konuştu ve ekledi, ‘Özellikle Marmara Denizi'nde yaşanan olayda yosunlar için denizin içindeki canlılar için besin kaynağı olan ve bizim için kirletici madde olan azot ve fosfor miktarının yoğun bir şekilde artmasıyla birlikte müsilaj miktarı da artmaya başladı’ dedi.
‘İKLİM KRİZİYLE MÜCADELE ETMEMİZ GEREKİYOR’
Son olarak iklim krizi hakkında konuşan Bozoğlu, ‘Bir de kuşkusuz iklim kriziyle mücadele etmemiz gerekiyor. Sera gazı emisyonlarımızı azaltmamız Türkiye olarak dünyadaki bu mücadeleye, Paris İklim Anlaşması ile ortaya konulan çabalara katkı vermemiz gerekiyor. İklim krizine karşı mücadele etmemiz gerekiyor. İklim krizi ifadesini çok kullanıyoruz. Buradaki mesele, artık dünya çapında çözülmesi gereken bir konu olduğu için yapmamız gereken şey iklim değişikliğinde uyuma da odaklanmamız’ dedi.