Marmara Denizi tehlikede! havalar ısınınca müsilaj yine ortaya çıkabilir

İstanbul Arel Üniversitesi'nde (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi'nce Marmara Denizi'nde yapılan çalışmalarda, havaların ısınmasından sonra su sıcaklığı artacak müsilajın yeniden ortaya çıkma ortamının oluştuğu tespit edilmiştir.

23.04.2022-16:32 - (Son Güncelleme: 23.04.2022-17:15) Marmara Denizi tehlikede! havalar ısınınca müsilaj yine ortaya çıkabilir

İÜ Su Bilimleri Fakültesi'nde yetkili bilim insanları, Marmara Denizi'nde müsilaja yönelik çalışmalarına devam etmektedir. Bilim insanlarının R/V Yunus-S araştırma gemisiyle beraber yürütmüş olduğu çalışmayı görüntüledi. Bilim insanları, ilk olarak belirlenmiş olan istasyonlardan CTD cihazıyla suyun fizikokimyasal parametrelerini ölçtü. CTD'den gelen veriler bilgisayara aktarılarak denizde örnekleme derinlikler belirlendi. Sonrasında nansen şişesi ve plankton kepçeleriyle 15 ila 70 metre ile üst ve alt tabakadan birçok örnek alındı. Bilim insanları, denizin zemininde olan canlıların dağılımı ve miktarını belirlemeye yönelik trol ağıyla örnekler topladı. Güvertede türlerine göre ayrılan örneklerin, miktar ve ağırlıkları kaydedildi. 


Organizmalar oksijen açısından sıkıntı yaşamaktan kaçamayacak

İÜ Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, yapmış olduğu açıklamada, Marmara Denizi'nde geçen yıl yaşanmış olan müsilajın sonbahar gibi kaybolduklarını hatırlattı. Mart ve nisanın başında müsilajın tekrar yer yer oluşmaya başladığına ilişkin kendilerine bilgiler geldiğini ifade eden Okyar, bu kapsamda R/V Yunus S araştırma gemisiyle beraber durum tespiti yapmak için denizden örnek aldıklarını aktardı. Marmara Denizi'nde sıcaklık, tuzluluk ve oksijen durumunu ortaya çıkarmak için fizikokimyasal parametreleri ölçtüklerini dile getiren Okyar, yüzeyden derine doğru giden azalma olup olmadığına bakmak, balık stoklarının son durumunu belirlemek ve mikroplastik gibi müsilajı oluşturan fitoplanktonik organizmalar için örnekler topladıklarını belirtti. Prof. Dr. Okyar, alınmış olan örnek organizmaları laboratuvarda inceleyeceklerini aktararak, ''CTD cihazıyla suyun içerisinde bulunan fizikokimyasal parametrelerin vermiş olduğu oksijen değerlerine göre, oksijen seviyesini 2 miligram/litre altında 0.8 ile 0,9 olarak ölçtük. Bu durum canlı yaşamına oldukça olumsuz etki yaratacak, canlı yaşamını desteklemeyecek. Organizmaların oksijen açısından sıkıntı yaşadığını göstermektedir.'' şeklinde konuştu.

YORUM YAZ..
Modal