Bütün sebze ve meyveleri her zaman tüketmeden iyice yıkarken, mantarı tüketmeden önce yıkayıp yıkamama hep tartışılmıştır. Demir, lif, protein ve bunun gibi birçok vitamin barındıran mantar, yağ ve şeker oranı düşük olması nedeniyle diyet listelerinde de çokça görülür.
Doğada yetişen bazı mantar türlerinin zehirli olması sebebiyle mantarı tüketmekten çekinen kişiler de mevcut. Kalp dostu olarak bilinen mantar, sote olarak, omlet içinde, pizza üstünde, çorbada ve birçok yemekte yer alabilmekte. Temizlenmesi zor gibi görünse de, mantar temizliği çok kolay. İşte mantar temizliği ile ilgili bilgiler...
MANTAR NASIL AYIKLANIR?
Mantar, yapısı gereği oldukça rahat soyulabilen ve soyulmadan da tüketilebilen bir sebzedir. Mantarı soymak için saplarını birbirinden ayırmalısınız. Şapka kısmında olan siyah bölgeleri elinizle veya bıçak ile tek tek ayırabilirsiniz.
MANTAR NASIL TEMİZLENİR?
Mantar içinde çokça su bulunduğu için, mantarı ayıkladıktan sonra yıkamak daha fazla su çekmesine neden olur. Su çeken mantar, pişirilince tat değişikliğine uğrar. Mantarı temizlemek için kullanabileceğiniz birkaç yöntem vardır. İlk temizleme yöntemi, ıslak bez yardımıyla mantarları teker teker silmektir. İkinci temizleme yöntemi, ayırdığınız bir sebze temizleme fırçası ile özellikle şapka kısmındaki zarları temizleyebilirsiniz. Son yöntem ise, eğer aldığınız mantar çok kirli ve topraklı ise bir kabın içine sıktığınız limon suyunu, su ile ekleyip mantarları içine koymak. Mantarları yaklaşık 10 dakika bu suyun içinde bekletip çıkarın. Mantarlar bu yöntem ile çok kolay temizlenecek.