Bölgenin sosyoekonomik yapısı nedeniyle önemli cazibe merkezlerinden biri olan Malatya’nın bugünkü ekonomik durumu ulaşmasında kayısı yetiştiriciliği önemli bir yeri bulunuyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2022 yılı itibarıyla kentin nüfusu 812 bin 580 kişi olarak açıklandı. Türkiye’de yaşayan 1 milyon 823 bin yabancı 4 844’ü Malatya’da yaşıyor.
AA’da yer alan haberde, geçtiğimiz yıl 456 milyon 234 bin dolar ihracat, 171 milyon 166 bin dolar ithalat gerçekleştiren Malatya, ocak ayında ise 34 milyon 193 bin dolar ihracat ve 17 milyon 980 bin dolar ithalat gerçekleştirdi.
Şehirde 2 Organize Sanayi Bölgesi bulunurken, sanayilerde toplamda 152 firma yer almakta. Bunların 63’ü gıda, 23’ü makine yedek parça, 11’i plastik ve 27’si ise diğer sektörlerde olmak üzere 9 bin 587 kişiye iş imkan sunmakta.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu açıkladığı veriler doğrultusunda Malatya'da 21 bin 493 esnaf ve 22 bin 759 iş yeri bulunurken, ilde 38 oda faaliyet gösteriyor.
Geçici iş yerleri için arsa tahsisi yapılmalı
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, AA muhabirine verdiği röportajda depremzede de olsalar şehrin ayağa kaldırılması için mücadele etmeye hazır olduklarını ifade etti.
Kentte geçici iş yerlerinin bir an önce kurulmasını istediklerini belirten Sadıkoğlu, "Burada arsa tahsisi gerçekleştirilirse üyelerimizle çalışmak istiyoruz. Bir an önce koordinasyon merkezlerinden sonuç çıkması için karar verilmesi lazım. En önemli unsurumuz arsa tahsisi konusu. Bununla beraber faizsiz kredi destekleri istiyoruz. Özellikle hasarlı olan iş yerlerinde kısa çalışma ödeneği tahsisi gerçekleşmiş. Fakat hasarlı iş yeri olmayan, evi yıkılan, işçisi gelmeyen herkes için kısa çalışma ödeneği yapılmalı." şeklinde konuştu.
Sosyal Güvenlik Kurumu prim borçlarının ertelenmesini ve vergi muafiyetlerini sağlanmasını da talep eden Sadıkoğlu, "Bu insanların çekleri, senetleri var. Bir çoğunun ürünü göçük altında kaldı. Bu ürünlerle ilgili bir ödeme yapılıp yapılmayacağı konusu belirsiz. Bunlarla ilgili de destekler istiyoruz. Devletin burada kadirşinaslığını gösterip devlete olan borçlarda yardımcı olmalarını istiyoruz." dedi.
Bilimsel anlamda ülkede birçok etkili kişinin olduğuna işaret eden Sadıkoğlu, "Şehirleri planlanırken onların kafa yormaları bizim için daha sağlıklı olacak. Bugün şehirlerin yüzyılını planlıyoruz. Geçici kişilerle bu işin olmaması lazım." İfadelerini kullandı.
Devletimiz esnafı desteklemeli
Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin de Malatya'da bütün sektörlerin depremden etkilendiğini vurgulayarak, taşıma esnafı hariç yaklaşık 15 bin esnafın durumunun kötü olduğunu dile getirdi.
Esnafın ayakta kalması için desteklenmesi gerektiğine dikkati çeken Keskin, "Esnafımızın elektrik ve doğal gaz fatura ücreti 1 yıl boyunca alınmamalı. Esnafın yeri tamamen yıkıldı. Yıkılan yerlerimiz bir an önce yeniden yapılmalı. Ticaret bir an önce ayağa kaldırılmalı. Ticareti ayağa kaldırmazsanız şehri yerinde tutamazsınız. Esnafın aldığı kredilerin devlet tarafından karşılanmasını istiyoruz. Biz 2 yıl kendimize gelemeyiz. Malatya'da bir an önce ticaret hayatının ayağa kalkması lazım. Yerlerimizin yapılmasını talep ediyoruz. Devletimizin bunları yapması lazım." dedi.