Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahiptir. Yabanı otlar arasında yer alan madımak otu hafif ekşimsi tadı ile bilinir. Peki, madımak otunun faydaları nelerdir? Madımak salatası nasıl yapılır? Madımak yemeği nasıl yapılır?
Madımak otunun faydaları nelerdir?
Madımak otunun %90’ı sudan oluşur. Büyük bir bölümü sudan oluşmasına rağmen E, A, C, B2, B6 vitaminleri açısından bir hayli zengin olan bu ot mineral açısından da demir, fosfor, kalsiyum minerallerini içerir. Madımak otu kalp sağlığı için de oldukça önemli olan folik asit açısından zengindir.
- Madımak otu yemeği veya çayı tüketildiğinde idrar söktürmeye fayda sağlar.
- Madımak otunun çayı yapılıp içildiğinde bağırsakları çalıştırarak mideyi rahatlatır.
- Antioksidan özelliğiyle vücut direncini artırarak savunma mekanizmasını güçlendirir.
- Kan şekerinin dengeleyerek yüksek kan şekerini düşürmede fayda sağlar.
- Taze olarak tüketildiğinde zihin yorgunluğunu giderir.
Madımak salatası tarifi
Madımak salatası için malzemeler:
- 1 adet küçük boy kuru soğan
- 8 dal maydanoz
- 1 adet salatalık
- 4 tane çeri domates
- Bir avuç kadar ayıklanmış madımak
Sosu için:
- 1 yemek kaşığı sirke
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yarım yemek kaşığı kadar nar ekşisi
- Yarım tatlı kaşığı tuz
Madımak salatası için: Madımaklar temizlenerek iyice yıkanır. Maydanoz, domates, salatalık doğranır. Soğanlar yarım halka biçiminde doğranır. Ayıklanmış madımakla beraber bir kabın içine konur sosu dökülür ardından da karıştırılarak servis edilir.
Madımak yemeği
Madımak yemeği tarifi için malzemeler:
- Yarım kg madımak
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 adet kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım çay bardağı bulgur
- Tuz
- Pul biber
Üzeri için:
- Yoğurt
Madımak yemeği için; madımakları ayıklayarak yıkayın ardından da ince bir şekilde kesin, kusur soğanı ve sarımsağı yemeklik olacak şekilde ince bir şekilde doğrayın. Tencereye alınan sıvı yağda madımaklar pembeleşene kadar kavurma işlemine devam edin sonrasında salça, tuz ve baharatları ilave ederek madımakları da ekleyin ve 10 dakika kadar kavurun. Bulguru da ekleyerek bol miktarda sıcak su ekleyin sonrasında pişmeye bırakın. Yemeğinizi servis ederken üzerine yoğurt eklemeyi ihmal etmeyin. Afiyet olsun.