AA’dan alınan bilgilere göre, Maden Platformu, Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden ocağında meydana gelen kaza ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Platform, kazayla ilgili tüm süreçlerin detaylı bir şekilde incelenmesi ve kök sebeplerin bulunarak benzer kazaların önlenmesi gerektiğini vurguladı. Açıklamada, madencilik sektöründe iş sağlığı ve güvenliğine büyük önem verilmesi gerektiği, iyi uygulamalara sahip çıkılması ve kötü uygulamalara karşı mücadele edilmesi gerektiği belirtildi. Maden Platformu, sektörde çalışanların eğitilmesi ve güvenlik bilinci oluşturulması konusunda da çağrıda bulunarak şu ifadede bulundu:
"Mühendislik biliminin bu kadar ilerlediği, teknolojinin bu denli geliştiği ve maden işletmelerinde de yoğun olarak kullanıldığı bir dönemde oluşan bu olayı 'kaza' olarak değerlendirmekte zorlanıyoruz. Bu olayla ilgili tüm süreçlerin, yapılan hata ve eksikliklerin hassasiyetle incelenmesi ve kök sebeplerinin bulunmasını kazaların bir daha yaşanmaması açısından çok önemli buluyoruz. Ülkemizde yaşanan maden kazalarında toplum olarak hep birlikte acı çekiyor ve madencilik sektörü olarak da bu tür olayların olumsuz etkilerini derinden hissediyoruz."
“Türkiye'deki madencilik sektörü kazalarla değil, yeni keşiflerle anılmalı”
Maden Platformu'nun yaptığı açıklamada, madencilik faaliyetlerinin mühendislik ve en iyi uygulamalar temel alınarak gerçekleştirilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, bu prensiplere uymayan ve sektörde güvenliği tehlikeye atan unsurların sektörden uzaklaştırılması gerektiği belirtildi. "Çürük elmaların" sektörden ayıklanması, madencilik faaliyetlerinde güvenliği sağlamak ve sektörde kaliteli uygulamaların yaygınlaşmasını desteklemek amacıyla önemli bir adım olarak açıklamada yer aldı.
Maden Platformu'nun açıklamasında, platformun Türkiye'deki madencilik sektörünün kazalarla değil, yeni keşiflerle, dünya standartlarında uygulamalara sahip işletmelerle ve ülkenin ekonomik kalkınmasına katkı sağlayan başarı öyküleriyle anılmasını hedeflediği ifade edilmiştir. Açıklamada, madencilik sektöründeki olumlu uygulamalara odaklanarak sektörün imajını güçlendirmenin amaçlandığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
"Aslında ülkemizde madencilik son derece güçlü bir mevzuata sahiptir ve başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olmak üzere ilgili otoritelerin düzenleme ve denetimlerine tabi olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Büyük maden işletmelerimizin önemli bir bölümü de uluslararası denetimlerden geçmektedir. Bütün bunlara rağmen bu tür kazaların oluşması iş sağlığı ve güvenliği kültür ve bilincinin yeterince oluşmadığını bizlere göstermektedir."
“Madencilik sektörünün inşası için daha fazla çalışacağız.”
Açıklamada, madencilik sektöründe faaliyet gösteren bir işletmede yaşanan facianın, sektörün tamamını suçlamanın ve yanıltıcı bilgilerle madenciliğe karşı olumsuz bir algı oluşturmanın doğru olmadığı vurgulanmıştır. Sektörde düzgün çalışan firmaların da hak etmedikleri bir şekilde zan altında bırakıldığına dikkat çekilen açıklamada şu ifadelerde bulunuldu:
"Sektördeki iyi uygulamalara sahip çıkıp yaygınlaşması için çalışmalı, kötü uygulamaların ise karşısında hep birlikte durmalıyız. İnsanlık için yarattığı değeri bildiğimiz ve gerekliliğine yürekten inandığımız madenciliğin, ülkemizin kalkınmasındaki öncü rolü ile gündeme gelmesi, en doğru ve sürdürülebilir şekilde ve tüm paydaşların gönüllü iş birliği içerisinde insanı ve çevreyi önceleyen bir anlayışla yapılması temel hedefimizdir. Türkiye madencilik sektörü olarak, İliç’te aramalarına devam edilen meslektaşlarımıza bir an önce ulaşılmasını diliyor, bu tür faciaların bir daha yaşanmaması ve kazalarla gündeme gelmeyen bir madencilik sektörünün inşası için çalışmalarımızı her zamankinden daha güçlü biçimde sürdüreceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz."