Emmanuel Macron “İslam’a dayalı bölücülükle mücadele” başlıklı konuşmasında, İslam’a karşı düşmanca sözler sarf etti ve akabinde de yurt dışından gelen imam uygulamasına son vereceklerini açıkladı.
Ayrıca önümüzdeki eğitim yılından itibaren yabancı dil eğitimi için yurt dışından gelen öğretmenler de artık Fransa’da eğitim veremeyecek. Macron’un aldığı karardan, Fransa’da çok sayıda camide görev yapan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı imamların ve Millî Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı Türkçe ve Türk Kültürü öğretmenlerinin etkilenmesi bekleniyor.
Mulhouse kentinde faaliyet gösteren dernek yöneticileriyle bir araya gelen Macron, burada basın açıklamasında bulundu. Macron, “Toplumun bir kısmı İslam adına yeni siyasi proje geliştirmek istiyor” dedi.
“Bizim düşmanımız ayrılıkçı fikirler, Fransa Cumhuriyetini terk etmek isteyenler ve yasalara uymayanlar. Bir din adına Fransa Cumhuriyeti ile bağın koparılmak istenmesi kabul edilemez. Bununla mücadele edilmesi gerekiyor.” diyen Macron, İslam’ı hedef alan bir planı olmadığını ileri sürdü.
Macron yönetiminin hayata geçireceği söz konusu reform projesi kapsamında başta Türkiye, Cezayir ve Fas olmak üzere yabancı ülkelerin finanse ettiği imamlara son verilip, yerine Fransa’da eğitim almış, Fransızca bilen ve Fransa’nın ilkelerine bağlı imamların göreve getirilmesi hedefleniyor. Dolayısıyla hali hazırda Fransa’da düzenli olarak görev yapan 150’si Türkiye’den ve 120’si de Cezayir’den olmak üzere 300’e yakın yabancı imam görevini kaybetmekle karşı karşıya. Öte yandan Ramazan ayı esnasında özel olarak gönderilen imamların da artık kabul edilmeyeceği belirtildi.
Fransa’da eğitim veren pek çok ülkeden öğretmen var. Türkiye, Cezayir, Hırvatistan, İspanya, İtalya, Fas, Portekiz, Sırbistan ve Tunus’tan gelen dil öğretmenleri toplam 80 bin öğrenciye ders veriyor. Fransız devlet okullarında verilen bu derslerin bu şekilde devam edemeyeceğini vurgulayan Macron, ülkeye gelen yabancı öğretmenlerin büyük bir kısmının Fransızca bilmemesi ve Fransa Eğitim Bakanlığı’nın bu derslere müdahale etme imkanının olmamasının böyle bir karara sebep olduğunu açıkladı.
Söz konusu reform kararı Fransa’da yaşayan yabancı Müslüman toplulukları ciddi oranda etkileyecek. Macron yönetimi bu yabancı toplulukları kontrol etmenin peşine düşerek, dini asimilasyonun önünü açtı.
2018 ve 2019 yılları arasında Fransa’da radikal İslam ile mücadele bahanesiyle toplam 15 cami, 12 dernek ve 4 okul kapatıldı.