Özellikle sanayi ve esnaf lokantaları denildiğinde ilk akla gelen kuru fasulye, lezzetinden ödün vermeyen Türk yemekleri arasında yarını alıyor. Evde pişen kuru fasulye ile lokanta ve sanayide pişen kuru fasulye arasında büyük bir lezzet farkı varken; artık bu lezzet farkı kapanacak! Sanayicilerin lokantacıların yıllardır sakladığı büyük pişirme sırrı ortaya çıktı. Evinizde lokum gibi ağzınıza attığınızda dağılacak lezzetli kuru fasulye tarifi bulundu. Pişirme tekniğini doğru uyguladığınız takdirde lezzetli ve lokum gibi kuru fasulyeniz hazır olacak. İşte lokum gibi kuru fasulye tarifi...
Kuru fasulye tarifi malzemeleri
- 2,5 su bardağı ölçüsünde kuru fasulye
- 3 yemek kaşığı ölçüsünde sıvı yağ
- 1 büyükbaş kuru soğan
- Yarım yemek kaşığı ölçüsünde un
- 1 yemek kaşığı ölçüsünde biber salçası
- 1 yemek kaşığı ölçüsünde domates salçası
- 10 su bardağı ölçüsünde sıcak su
- 2 orta boy domates
- 1 tane yeşil biber
- 1 çay kaşığı ölçüsünde karabiber
- 1 tatlı kaşığı ölçüsünde pul biber
- 1,5 tatlı kaşığı ölçüsünde tuz
Lokanta usulü kuru fasulye nasıl yapılır?
- İlk etapta kuru fasulyelerinizi bir gece önceden ıslatın.
- Şişen kuru fasulyenin süzdükten sonra güzelce yıkayın.
- Daha sonra tencerenizin içerisine alın. Üzerlerimi bir parmak geçinceye kadar soğuk su eklemesi yapın.
- Fasulyeler haşlanırken üzerinde oluşan köpükleri almayı kesinlikle unutmayın. Böylelikle kuru fasulyenin gaz yapmasının önüne geçebileceksiniz.
- Daha sonra şiştikçe kuru fasulyeleriniz yukarıya çıkmaya başlayacak. Dibe çökmesi için en az bir su bardağı ölçüsünde daha soğuk su eklemeyi unutmayın.
- Yemeğinizi yapacak olduğunuz tencerenin içerisine sıvı yağınızı ekleyin.
- Kızan yağın üzerine soğanlarımızı ekleyerek bir güzel kavurun.
- Yemeğinizin kıvamı alması için yarım yemek kaşığı ölçüsünde unumuzu ekleyerek unun kokusu çıkana kadar kavurun.
- Daha sonra bir yemek kaşığı ölçüsünde biber salçası ve bir yemek kaşığı ölçüsünde domates salçası ekleyerek salçaları da kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin. Kavrulan salçalı soğanlarınızın üzerine 2 LT su eklemesi yapın.
- Haşlanmış fasulyeleri yıkadıktan sonra pişirdiğiniz sosla buluşturun.
- 15 20 dakika boyunca fasulyeleri pişirin.
- Bu aşama da ise küçük küçük doğramış olduğunuz biber ve domatesleri ekleyin.
- Baharatlar için ise bir buçuk tatlı kaşığı ölçüsünde tuz, bir çay kaşığı ölçüsünde karabiber, bir çay kaşığı ölçüsünde pul biber eklemesi yapın.
- 20 - 25 dakika daha kontrollü şekilde pişirdikten sonra servis edebilirsiniz. Herkese afiyet olsun…