Likopen; Domates, karpuz ve pembe greyfurt vb. kırmızı ve pembe meyvelere rengini veren karotenoit pigmentidir. Likopen, renk verici özellikte doğal bir kimyasaldır.
100 gramında en çok likopen içeren yiyecekler:
- Güneş altında kurutulmuş domates: 45.9 mg
- Domates püresi: 21,8 mg
- Guava: 5,2 mg
- Karpuz: 4.5 mg
- Taze domates: 3.0 mg
- Konserve domatesler: 2,7 mg
- Papaya: 1.8 mg
- Pembe greyfurt: 1.1 mg
- Tatlı kırmızı biber (pişmiş hali): 0,5 mg
GÜNLÜK LİKOPEN ALIMI NE KADAR OLMALI?
Günlük likopen için önerilen belirli bir günlük alım miktarı yoktur. Bazı araştırmalar, günde 8-21 mg arasında likopen alımının vücut sağlığı için faydalı olabileceğini göstermektedir. Gıdalardan doğal bir şekilde elde edilen likopeni tüketirken, her gıdada olduğu gibi aşırıya kaçmamakta fayda var.