Lıkır lıkır içilen ‘Çiğ süt akımı’ sağlığı tehlikeye atıyor!

Fenomenler arasında başlayan yeni furyaya göre ‘Çiğ süt akımı’ uzmanlar arasında fikir ayrılığı neden oldu. Bazıları bu süt akımını desteklerken, bazıları ise ayağa kalkarak karşı çıktı. "Çiğ Süt İçme Akımı" adı altında pastörize edilmemiş sütü rahat bir şekilde içen fenomenlere cevap uzman isimlerden geldi. İşte detaylar…

24.01.2024-10:11 - (Son Güncelleme: 24.01.2024-18:01)

Çoğu uzmanları ayağa kaldıran bu durum, çiğ süt içmenin zararları var mı, çiğ süt neden içilmez? Şeklindeki soruları da beraberinde getirdi. Bizlerde bu konuyu Diyet Uzmanı Uzm. Dyt. Nihan Yakut ile görüştük.

Çiğ süt mikropları taşıyor!

Çiğ süt zarar veriyor

Zamanla beslenmeye dair farklı fikirler ortaya çıkıyor. Zamanla sosyal medya da özellikle TikTok'ta ortaya çıkan "çiğ süt içme" akımının, besleyici olduğuna dair iddialarla yayılıyor ve bu videolar milyonlarca kişinin izlediği, denediği bir tehlikeye dönüştüğünü kaydeden Diyet Uzmanı Uzm. Dyt. Nihan Yakut, ‘‘Çiğ süt içme akımı adı altında çoğu kullanıcı pastörize edilmemiş sütü kafasına dikiyor. Ancak kimse tehlikesinin farkında değil. Çiğ süt zararlı mikropları taşıyabilir ve bunları insanlara bulaştırabilir” şeklinde konuştu.

‘‘Bu akım bilgisizliğin bir parçasıdır’’

Bu akım dünyanın birçok ülkesinde gündeme gelmekte bunlardan biri de ABD'de meydana geldi. ABD’de de tüketicileri, çiftçileri ve doktorları karşı karşıya getirmekte. Beslenme uzmanı Prof. Dr. Marion Nestle’ de bu konuda fikrini beyan etti. Çiğ süt akımından duyduğu endişeyi ifade ederken,  "Sütün pastörize edilmesi, 20. yüzyılın en büyük halk sağlığı başarılarından biridir. Çiğ inek sütü verilen bebeklerin ölümle sonuçlanmasıyla geçmişte karşılaşılmıştır. Sütün pastörize edilmesi, işlenmiş gıda olduğunu göstermez. Bu akım, bilgisizliğin bir parçasıdır" dedi.

Çiğ süt zarar veriyor

Hijyenik eksiklikler söz konusu!

Çiğ sütün besleyici olduğuna dair ellerinde bilimsel bir kanıt olmadığını vurgulayan uzmanlar, "Çiğ süt, campylobacter, cryptosporidium, E. coli, listeria, brusella ve salmonella gibi zararlı mikropları taşıyabilir ve bunları insanlara bulaştırabilir. Bruselloz ve tüberküloz gibi birçok hastalığa yol açan bakterileri de vücuda taşıyabiliyor. Sütün alındığı ineğin nasıl koşullarda yetiştirildiği ve sağıldığı bilinmediğinden hijyenik eksiklikler söz konusu olabiliyor’’ şeklinde yapılan değerlendirmeler söz konusu.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal