Washington merkezli düşünce kuruluşu olan Atlantic Council tarafından düzenlenen "Çatışma sonrası Libya" başlıklı online panele katılan Libya Başbakan Yardımcısı Ahmed Muaytik ve Boğaziçi Enerji Kulübü Başkanı Mehmet Öğütçü, Libya'daki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Muaytik, terörist Hafter'in Trablus hükümetine karşı saldırı başlatılmasından sonra ülke genelinde sorunların baş gösterdiğini belirtti ve Libya halkının yaşadığı zorlukları ele aldı.
Hafter'in, hastane, okul ve sivil yerleşim yerlerini ayırt etmeden bombaladığına vurgu yapan Muaytik, Rusya, Fransa, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) bu saldırılara askeri ve finansal destek sağlarken diğer ülke yönetimlerinin ise Libya'da yaşananları uzun bir süre görmezden geldiğini belirtti.
Rusya ve BAE'nin Libya hükümetini yok etmek istediğini ve bunun dışında yapıcı hiçbir plan uygulamadıklarını ifade eden Muaytik, Libya'nın Hafter ile yeniden diktatöryal bir yönetim altına gireceğini belirtti. BAE'nin Libya'daki zararlı faaliyetlerine devam etmesinde ABD ile kurduğu yakın ilişkiye güvendiğini aktaran Muaytik, BAE ve Rusya'nın benzer faaliyetlerinin sonlandırması için başta ABD olmak üzere uluslararası toplumun üstüne düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini söyledi.
"WAGNER'İN ÇEKİLMESİ HAFTER'İ ZOR DURUMA SOKTRU"
Türkiye ilk andan beri Libya hükümetinin yanında yer alırken, Muaytik de bu duruma değindi ve Ankara ile yapılan Ulusal Mutabakat Anlaşmasının alanda birçok dengeyi değiştirdiğini ifade etti. Muaytik, "Libya'daki Rus varlığı ve Batı'daki Hafter'in yakın zamanda ülkenin kontrolünü ele alacağı inancı Hafter'e alanda önemli kazanımlar sağladı. Ancak Türkiye ile yapılan anlaşma ve iş birliği alandaki dengeleri değiştirdi. Şu an güçlerimiz Trablus'u savunacak teknolojiye sahip. Ayrıca Rus Wagner savaşçılarının son zamanlarda aldığı zayiat nedeniyle çekilmeye başlaması Hafter'i çok zor duruma soktu. İlerleyen zamanlarda Tarhuna ve çevresini de kaybederse Hafter'in toparlanması daha da zorlaşacaktır." ifadelerini kullandı.
Libya'nın yeniden inşası için petrol gelirinin önemine dikkat çeken Boğaziçi Enerji Kulübü Başkanı Mehmet Öğütçü, "Uluslararası toplumun Libya'nın enerji alanındaki gelişimine ve kaynaklarına yeniden ulaşmasına yardımcı olması çok önemli. Libya'nın iki veya üç yıl içerisinde petrol üretimini artıracağına ve özellikle Güney Avrupa ülkeleriyle ticarete başlayacağına inanıyorum." dedi.
"RUSYA, LİBYA'DA DA AYNI POLİTİKAYI GÜDÜYOR"
Libya'nın jeopolitik önemine de değinen Öğütçü, Rusya'nın, Libya'da da Suriye'deki gibi bir politika uyguladığını söyledi ve "Suriye, Irak ve İran'da önemli kazanımlar elde eden Rusya, şimdi Libya'da da aynı politikayı güdüyor. Suriye'de askeri hava üssü ve askeri liman elde eden Rusya'nın Libya'da da benzer bir imkana sahip olduğunu düşünebiliyor musunuz? Bunun gerçekleşmesi Avrupa'nın güvenliğine de büyük bir tehdit oluşturur. Bu nedenle ABD ve Avrupa Libya'nın geleceğinde söz sahibi olmak ve kaybettiği güveni geri kazanmak için yoğun çaba sarf ediyor." ifadelerini kullandı.