19.11.2021-16:06 (Son Güncelleme:27.01.2022-16:40)


1

TOLSTOY KİMDİR?

TOLSTOY KİMDİR?

20 Kasım 1910 Tolstoy’un ölüm tarihi. 111. Yıl dönümü yine dünyanın her tarafından sevenleri tarafından anılacak. 82 yaşında ölen Tolstoy, 9 Eylül 1828 yılında doğmuştu. Zengin bir ailede doğan Tolstoy’un ailesi toprak ağasıydı.



2

Küçük yaşlarda babasını kaybetti, akrabalarının elinde büyüdü. Büyük bir konakta büyüyen Tolstoy, orduya girip Kafkasya’da savaşa katıldı. Osmanlı ile girilen Kırım Savaşı’na katıldı. Bu savaştaki deneyimi Savaş ve Barış’ı yazmasını etkiledi.



3

Kendisinden 18 yaş küçük Sophie Behrs ile evlenen Tolstoy, öldüğünde 13 çocuğa sahipti. Karısı, Savaş ve Barış ile Anna Karenina kitaplarını bu dönemde yazmıştır. Rus köylülerinin yoksulluğu yüzünden çöken Tolstoy, bütün kıyafetlerini çöpe atıp köylü kıyafetleri giymişti.



4

Kroyçer Sonat, İtiraflarım gibi kitaplar bu dönemde yazılmıştır. Hep Rus toplumu hem de dünya genelindeki ahlaki çöküşe dikkat çeken Tolstoy, zamanının en çok okunan yazarları arasında yer alıyordu.



5

TOLSTOY NEDEN SAKALLARINI UZATIYORDU?

TOLSTOY NEDEN SAKALLARINI UZATIYORDU?

Askerde zorunluluk sebebiyle sakalsız ve kısa saçlı takılan Tolstoy, askerden ayrıldıktan sonra hükümete tepki açısıyla sakallarını uzattı. Aynı zamanda kıyafetlerini de köylü kıyafetine çeviren Tolstoy, aristokrat görünümlü kıyafetlerini gardırobundan kaldırdı.



6

TOLSTOY EDEBİ KİŞİLİĞİ VE KİTAPLARI

TOLSTOY EDEBİ KİŞİLİĞİ VE KİTAPLARI

Döneminin en çok okunan yazarı Tolstoy, Rus halkı tarafından peygamber gibi görülüyordu. Dostoyevsky ile kıyaslandığında Rus sosyolojisine daha çok giren Tolstoy, gerçekçilik akımının en önemli temsilcilerinden biridir. Dünya tarihinin en çok okunan yazarlarından Tolstoy, geriye birçok roman ve öykü kitabı bırakmıştır. İtiraflarım, İvan İlyiç’in Ölümü, Diriliş, Hacı Murat, Kazaklar, Çocukluğum, Savaş ve Barış, Anna Karerina ve Efendi ile Uşağı en bilinen eserlerindendir.



7

TOLSTOY MÜSLÜMAN MI? TOLSTOY NEDEN ÖLDÜ?

TOLSTOY MÜSLÜMAN MI? TOLSTOY NEDEN ÖLDÜ?

Tolstoy bir gün uyandı ve yanına hiçbir şey almadan İstanbul’a giden Doğu Ekspres trenine bindi. Hedefi kutsal topraklar Kudüs’ü görmekti.



8

Tolstoy soğukta kendini kaybetti ve Astrapova’daki bir tren garında baygın şekilde bulundu. Son saatlerini onu sevenlerle geçirdi. Mezarında haç bulunmamakta. Tolstoy ne kadar Hz. Muhammed’in hayatını araştırsa da kendisi hiçbir zaman Müslüman olmamıştır.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR