Kanda görülen ve vücudu mikroplardan koruyan beyaz renkli hücreler olarak tanımlanan lenfosit, oldukça önemli bir değerdir. Peki lenfosit yüksekliği nedir? Lenfosit düşüklüğü nedir? Lenfosit neden düşer? Lenfosit neden yükselir? Gibi en çok merak edilen soruların cevaplarını sizler için hazırladık.
LENFOSİT NEDİR?
Kemik iliğinde üretilen beyaz kan hücreleri ve lenf dokularında yer alan lenfosit, oldukça önemli bir kan değeridir. Kısaca kandaki lökosit değeri olarak ta adlandırılabilir. Bağışlık sisteminin güçlü bir parçasıdır. Vücudu tehdit eden virüsler, bakteriler, mantarlar, yabancı maddeler ve kanser hücreleri gibi çok sayıda etkene karşı müdahale eder.
Bağışıklık sistemi koruyucusu olan lenfosit iki alt gruba ayrılır. Bunlar B ve T olarak isimlendirilir. Bu iki alt grupta kök hücre türünden gelir. T hücresi dediğimiz grup, kan hücrelerine karşı savaş veren bağışıklık sistemidir. T lenfositleri kanserleşmiş dokulara ait hücrelerin veya virüsler tarafından ele geçirilmiş olan hücrelerin önlenmesini sağlar.
KANDAKİ LENFOSİT DEĞERİ HANGİ ARALIKTA OLMALI?
Lenfosit hakkında sıkça aratılan bir diğer konu ise kandaki lenfosit değerinin hangi sıklıkta olması sorusu. Lenfosit değeri birçok etkene göre farklılık gösterebilir. Bu etkenler gene olarak, ırk, cinsiyet, yaşam tarzı gibi durumlardır. Aynı zamanda herhangi bir kronik hastalık Lenfosit değerinde, yükselişe ya da düşüşe neden olabilir.
Sağlıklı bireylerde genel olarak lenfosit düzeyi yetişkin bireylerde 1000-4800 mcl, çocuklarda ise 3000-9500 mcl aralığında olmalıdır. Bu nedenle bu değerleri Lenfosit için ideal olarak adlandırabiliriz. Bebeklerde ise bu durum 11000 mcl olarak değişkenlik gösterebilir. Ortalama olarak belirtilen bu değer aralıkları yukarıdaki nedenler dolayısıyla değişebileceğinden test sonuçları, tahlili isteyen hekim tarafından testin yapıldığı laboratuvarın referans aralıklarına bakılarak değerlendirilmelidir.
Kanda gözlenen lenfosit değerlerinin bozukluğu genellikle enfeksiyon hastalıklarına bağlı olarak görülebilir. Ancak hemen panik yapmamak gerekir çünkü bazı ufak tefek durumlarda lenfosit değerinde değişimlere neden olabilir. Ancak kan testinde bu değere ilişkin bir bozukluk gören ve LYM değeri nedir, hemogram LYM nedir gibi sorulara yanıt arayan hastalar mutlaka hekimlerine danışmalıdır. LYM testinde elde edilen sonuçların herhangi bir hastalığı işaret ediyor olması halinde hekim tarafından daha ileri araştırma ve tanı testlerine başvurulabilir.
LENFOSİT YÜKSEKLİĞİ NE ANLAMA GELİR?
Genel olarak yüksekliği konusunda tereddüt yaratan lenfosit, yukarıda belirttiğimiz, normal diye sınıflandırılan değerlerin üzerinde olması durumudur. Bu durum yani yükselme gözlemlenmesi genellikle enfeksiyon hastalıkları geçirenlerde görülen bir durumdur.
Birçok koşulda bu durum geçicidir. Ancak kandaki lenfosit değerinin daha yüksek olduğu durumlarda bazı kronik hastalıklar, kan kanseri ve bazı diğer hastalıkların habercisi olabilir. Bu değerin yüksekliğinin kendini gösteren pek bir belirtisi yoktur. Ancak bazı durumlarda lenfosit yüksekliğine yol açan sağlık sorununun da etkisiyle hastaların bir kısmında mide bulantısı, ateş, halsizlik gibi belirtiler görülebilir.
Yetişkinlerde 3000 mcl, çocuklarda ise yaşa göre lenfosit değeri değişiklik gösterir.
LYM DÜŞÜKLÜĞÜ NE ANLAMA GELİR?
Referans verilen değerlerin altında çıkan lenfosit düşük değer olarak adlandırılır. Lenfosit düzeyindeki hafif düşüşler genel olarak stres, dengesiz beslenme, yoğun fiziksel aktivite gibi nedenlere bağlı olarak meydana gelir. Bunun yanı sıra soğuk algınlığı gibi durumlarda bu değerin düşmesine etki eden durumlardandır.
Lenfosit düşüklüğüne neden olabilen bazı durumlar ise aşağıdaki gibi sıralanabilir;
Vücut tarafından yeterli lenfosit üretiminin gerçekleştirilememesi
-Lenfositlerin dalak veya lenf bezlerinde tutulması
-Toksinler tarafından lenfositlerin yok edilmesi
-Lenfoma, lenfositik anemi ve hodgkin lenfoma gibi hastalıklar
-Otoimmün hastalıklar (sistemik lupus eritematozus, romatoid artrit vb.)
-Vitamin ve mineral (özellikle çinko) eksiklikleri
-Kanser tedavisi uygulamaları
-Çölyak, Crohn veya ülseratif kolit gibi bağırsak hastalıkları
-Kronik böbrek hastalıkları
-Multipl skleroz gibi sinir hastalıkları
-Kalıtsal hastalıklar
-Kortizonlu ilaç kullanımı
-HIV ve AIDS
-Enfeksiyon hastalıkları
-Alkol ve sigaranın aşırı kullanımı