Vücudun savunma mekanizması olan lenfler bizi bu reaksiyonlara karşı koruyup kollama görevindedir fakat bazen dışarıdan alınan kuvvetli bakteriler, mikroplara karşı lenfler savaşını yitirerek şişmeler olarak meydana gelir bunun tıbda ki adı da lenf nodu’dur.
Lenf Nodu Kaç Cm’dir?
1.5 cm olan nodlar patolojik olarak incelenmeye alınırlar. Normal şartlara bakıldığında 1 cm altında bulunurlar. Bunun üstü ciddi bir problemin olabileceğinin habercisi kabul edilir ve acilen incelemeye alınmalıdır.
Lenf nodu oluşmuş kişilerde bir şişlik, ağrı, hassasiyet ve kızarıklık olduğu görülmektedir. Eğer o bölge de ciddi bir sertlik var ise içerisinde bir kitle olduğunun habercisi sayılır. Lenf nodları, boyun ve koltukaltı, göğüs kısmında yayılmıştır. Göğüs bölgesi özellikle lenf nodu açısından zengin bölge olarak kabul edilir. Lenf sistemi dokuyu temizleyen ve akan bir sistemdir. Boyun bölgemizde çoğunlukla bulunan bu lenfler bağışıklık sisteminin bir süzgecidir. Yani lenf nodu’nun oluşması o bölgede bir enfeksiyon olduğunun ve bu enfeksiyonun iltihaba çevirdiği bu iltihap oluşumu sonucunda şişlikler, ağrılar oluştuğu gözlenmiştir.
Boyun Bölgesinde Oluşan Nodlar
Yetişkinlerde ve çocuklarda lenf nodlarının bu bölgede şişmesi nedenleri farklılık gösterir. En bilinen nedenlerini Akut Enfeksiyonlardır. Akut enfeksiyonun oluşum nedeni üst solunum yolunun değişen hava ısıları ile zayıflayan bağışıklık sistemi ile enfeksiyon kapmasıdır. Bu bölgede ki savaşçı lenfler oluşan bu değişime karşı direncini yitirir ve hastalık oluşumu başlar. Bunun için alınan besinlere çok dikkat etmeli, düzenli ve sağlıklı beslenmek çok önemlidir. Lenf nodu’nun oluşumunda çok sıcak ve çok soğuk içecekler de rol oynar. Bu yüzden bu içecek tüketimine dikkat etmek sağlık açısından önemlidir.
Çocuklarda, nadiren doğum sırasında bazı anormallikler ile lenf nodu oluşumu görüldüğü saptanmıştır. Yetişkinler de ve çocuklarda boyun da ki şişlikler tiroit bezlerinin anormal bir durum sergilenmesinden kaynaklanabilir, bunun için yetişkinlerin sigara ve alkol kullanımından kaçınması büyük önem taşımaktadır.
Mezenterik Lenf Nodu Nedir?
Mezenterik lenfadenit, üst solunum sisteminin ve vücudun herhangi bir sistemik bir enfeksiyon göstermesi ve bu enfeksiyona tepki olarak terminal ile um denilen o bölgede Mezenterik lenf nodu meydana gelir. Şişme ile beraber ateş, kusma, özellikle sağ alt tarafa doğru yayılan bir karın ağrısı belirtileri gösterir.
Lenf Nodu Ne Kadar Sürede Geçer?
Lenf nodları oluşumuna göre, her bünyede büyümesi, şişmesi farklılık göstermekte, şişlikler ne kadar fazlaysa iyileşmeler de o kadar uzun sürebilir. Büyüklüğün ve şişliğin boyutu önemlidir. İçerisindeki iltihap ve enfeksiyonlar iyileşse bile şişlik yine bir süre daha vücutta kalabilir. Genel olarak bakıldığın da Lenf Nodu’nun birkaç haftada iyileştiği ve yok olduğu saptanmıştır.