Lazer Epilasyon Nedir? Lazer Epilasyon Çeşitleri Nelerdir?

Lazer epilasyonun zararları var mı? Lazer epilasyon çeşitleri nelerdir? Lazer epilasyonun seans süresi ve aralıkları nasıldır? Lazer epilasyonunun sonuçları kalıcı mı? Lazer epilasyon hakkında merak ettiğiniz her şeyi sizin için bir araya getirdik. İşte detaylar…

05.03.2020-12:19 - (Son Güncelleme: 05.03.2020-11:44) Lazer Epilasyon Nedir? Lazer Epilasyon Çeşitleri Nelerdir?

Lazer epilasyon diğer epilasyon çeşitlerinden farklı olarak kalıcı ve sağlıklı olduğu için tercih ediliyor. Kadın ya da erkek fark etmeksizin istenmeyen tüylerin kalıcı olarak yok edilmesini sağlayan lazer epilasyon, klasik yöntemlere kıyasla daha acısız bir işlemdir. Doğru cihazlarla ve uzmanlar tarafından yapıldığı taktirde son derece etkili ve zararsızdır. Uzmanlar tarafından uygulanacak bölge, cilt tipi ve rengi, kıl yapısı incelenerek ne tür bir cihaz kullanılacağı seçilir ve kişiye yaklaşık olarak tüylerden kaç seansta kurtulacağının bilgisi verilir. İşte lazer epilasyon hakkında merak ettiğiniz her şey…

LAZER EPİLASYON NEDİR?

Işınların uyarılmasıyla elde edilen ışık demeti olan lazer, tıbbi ve estetik gibi birçok alanda kullanılır. Kozmetik ve psikososyal bir sorun olan tüylenmenin giderilmesi için kullanılan lazer epilasyon yaklaşık 25 senedir uygulanan bir yöntemdir. Vücudun tüm bölgelerinde uygulanabilen lazer epilasyonda, ilk uygulamadan önce minimum 15 gün boyunca tüylere dokunulmamış olması gerekir. Böylece hem tüylerin miktarı ve sertliği kolayca gözlenebilir hem de lazerden alınacak verimliliğin artması hedeflenir. Planlama yapıldıktan sonra uygulama yapılacak bölge güzelce temizlenir. Kıl tipi ve yoğunluğu, cilt tipi ve rengi gibi etmenler uzmanlar tarafından incelendikten sonra uygun lazer cihazı ile istenilen bölgeye seri atışlar yapılarak işleme başlanılır. İşlemin tamamlanması cilt ve tüy tipine, rengine, alanın genişliğine göre değişiklik gösterir. Bu işlemin belirli periyotlarla tekrarlanması gerekir.

LAZER EPİLASYON ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Lazer epilasyonun kullanımda olan dört faklı çeşit bulunmaktadır. Dalga boyu farklı olan bu cihazların etkinliği, kişinin cildine, kıl tipine ve rengine göre değişiklik gösterebilir. Cihazın dalga boyu deriye nüfuz etme kapasitesini belirler. Dalga boyu kısaldıkça kıl kökü tarafından tutulması artar. Yüksek dalga boyunda hissedilen acı fazladır fakat cihazlar arasında bulunan farklılıklar ve ayarlar ile bunlar değişkenlik gösterebilir. Genel olarak uygulanan lazer epilasyon çeşitleri başlıklar hâlinde şöyle sıralanabilir:

Ruby Lazer: 694 nm dalga boylu bu lazer tipi çok kısa tüyler üzerinde etkilidir. Açık renkli cilt tiplerinde daha etkili olan Ruby Lazer dudak üstü gibi bölgelerde kullanılır.

Alexandrite Lazer: Yakında bulunan dokulara zarar vermeden uygulanabilen 755 nm dalga boylu Alexandrite Lazer, büyük başlığa sahip olduğu için hızla geniş bölgelere etki ederek seans süresini kısaltır. Çok koyu olmayan ten ve koyu renk kıllarda etkilidir. Yüksek soğutucu sistemi ile acı hissettirmez.

Diode Lazer: 800 nm dalga boyuna sahip Diode Lazer ince tüylerin giderilmesinde etkilidir. Cilde çok yakın mesafeden atışlar yaptığından soğutucu jel ile birlikte kullanılır. Tüm cilt tiplerinde uygulanan lazer, batık kıl köklerine de etki eder. Manuel ayarlama imkanı olduğundan koyu renkli cilt tiplerine de zarar vermeden uygulanabilir.

Nd: Yag Lazer: Koyu ve açık tenlilerde etkili olan bu lazer tipi diğerlerine oranla acıyı daha fazla hissettiriyor. 1064 nm dalga boyu ile bilinen Nd: Yag Lazer, açık renkli ve ince kıllarda oldukça etkilidir. Geniş çaplı ucu ve uzun atım süresi sayesinde etkilidir.

LAZER EPİLASYON KAÇ SEANSTA BİTER?

Lazer epilasyonun etkinliği kişinin fiziki ve hormonal yapısına, cilt ve kıl rengine, uygulama yapılacak bölgede bulunan kılların sertliğine göre değişiklik göterir. Koltuk altı, bacağın alt kısmı, bikini bölgesi gibi alanlar 4 ile 8 seans, yüz, kol ve sırt gibi bölgeler 6 ile 12 seans sürebilir.

Lazer epilasyon uygulamasından önce dikkat edilmesi gerekenler şöyledir:

  • Güneş veya solaryum ile bronzlaşma lazerin etkisini azaltır.
  • Lazer epilasyona gelmeden önce krem ve yağ gibi ürünlerin kullanılmaması gerekir.
  • Lazer epilasyon uygulanmadan bir ay öncesine kadar başka bir epilasyon türü uygulanmamalı ve tüyler uzatılmalıdır.
  • Lazer epilasyona gelmeden bir gün önce jiletle kıllar kesilerek uygulamaya hazır hâle getirilmelidir.

Lazer epilasyondan sonra dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Uygulama yapılan bölge kızarık olduğu sürece güneşe maruz kalmamalıdır.
  • Uygulama yapılan alanda çıkan tüylere müdahale edilmemelidir.
  • Uygulama yapılan bölgenin terlememesi sağlanmalıdır.
  • Sıcak su, lif ile yıkama ve saç kurutma makinesi gibi ısı üreten cihazlar kullanılmamalıdır.
  • Tüm bunlar haricinde lazer epilasyon uygulaması yapan uzmanın tavsiyelerine uymak, verilen krem benzeri tedavi yöntemlerini dikkatle ve zamanında uygulamak önem taşır.

LAZER EPİLASYON ZARAR VERİR Mİ?

Lazer epilasyon sadece kıl köküne etki eder. Kıl kökünde bulunan melanin pigmentine lazer ışığı tutularak kökün yakılması hedeflenir. Lazeri diğer yöntemlerden ayıran en önemli özellik, kıl ve kökünün etrafında bulunan dokuya zarar vermemesidir. Bu nedenle işlem sonrasında herhangi bir kısıtlama gerektirmez. Uzmanlar tarafından, uygun cihazlarla uygun atımlar yapıldığından leke ve iz kalmaz. Özellikle genital bölgeye uygulanan lazerin tehlikeli olduğu söylense de uygulama derinin altına ilerlemediği için bölgeye herhangi bir zararı yoktur. Cilt kanseri ile bilinen herhangi bir bağlantısı yoktur. Uygulanan diğer bölgelerde de lazer epilasyonun ispatlanmış bir zararı bulunmamaktadır.

LAZER EPİLASYONUN YAN ETKİLERİ VAR MI?

Lazer epilasyonda kullanılan lazer cilt altına ve ter bezlerine zarar vermeden sadece kıl tüylerini hedef aldığı için oldukça güvenlidir. Fakat uygulama esnasında bir miktar acı hissedilebilir. Diğer epilasyon uygulamalarının yanında acısız sayılabilecek lazer epilasyon uygulamaları sonrasında hafif bir kızarıklık ve ödem oluşabilir. Uzmanınız tarafından uygulanan steroid içerikli kremler bu şikayetlerin giderilmesini sağlar. Bununla beraber ince krut, veziküllerde hiper ve hipopigmentasyon gibi yan etkiler görülse de bunların tamamı geçici komplikasyonlardır.

LAZER EPİLASYON SEANS SÜRESİ VE ARALIKLARI NASILDIR?

Lazer epilasyonun uygulanması sırasında bölgede bulunan kıllar farklı uzunluklarda olduğundan lazerin etkinliği de farklıdır. Tek uygulamada bölgedeki tüm kılları bir seansta yok etmek bu nedenle mümkün değildir. Vücut yapısı, hormonal denge ve cilt tipi farklılıkları da uygulama süreleri üzerinde etkilidir. Seans süreleri de uygulama yapılacak bölgenin genişliğine göre değişiklik gösterir. Dudak üstüne yapılan lazer epilasyon saniyeler sürerken, tüm yüz için yaklaşık 10 dakikaya ihtiyaç vardır. Ya da iki bacak için yaklaşık 1 buçuk saat gerekliyken, koltuk altı ve bikini bölgesi 15 dakikada, erkek sırtı ise yaklaşık 40 dakikada tamamlanabilir. Uygulama aralıkları da yine aynı unsurlardan dolayı değişiklik gösterir. Fakat seans aralıkları genellikle 1 buçuk ay civarıdır.

LAZER EPİLASYON SONUÇLARI KALICI MI?

Hızlı ve etkili sonuç veren lazer epilasyonun seansları tamamlandığında istenmeyen tüy ve kıllardan tamamen kurtulmuş olursunuz. Kıl köklerini yakarak yok eden lazer epilasyon sayesinde kılların tekrar uzaması mümkün değildir. Fakat doğru cihazlarla uzman kişiler tarafından yapılması etkinliği, süresi ve sağlığınız açısından çok önemlidir. Siz de bir uzmana başvurarak istenmeyen tüylerinizden tamamen kurtulabilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal