Hamileliğin sonlandırmasından ya da düşük sonrası yapılan kürtaj operasyonundan sonra toplumda tekrar hamile kalınamayacağına dair bir söylenti vardır. Peki kürtaj sonrasında hamile kalmak mümkün müdür?
Hamileliğin tıbbi olarak sona ermesi için yapılan 'döl yatağının kazınarak cenini alma işlemi' kürtaj olarak tanımlanır. İstenmeyen gebelikler de ya da devam etmesi durumunda sağlığın ciddi olarak zarar göreceği hamileliklerde kürtaj işlemine başvurulur. Uzun zaman boyunca rahmin kazınması şeklinde yapılan bu işlem getirdiği problemler nedeniyle azalmış yerine son yıllarda vakumlu kürtaj denilen bir yöntem almıştır. Vakumlu kürtajda rahim vakum işlemiyle hücrelerin temizlenmesi sağlanır.
HANGİ DURUMLARDA KÜRTAJ GEREKİR?
Hamilenin sağlığı için riskli olan; bebeğin anne karnında ölmesi, kullanılan ilaçların anneye veya bebeğe zarar vermesi halinde, düşük yapma ve istenmeyen hamilelik gibi durumlarda kürtaja başvurulur. Kürtaj işleminde rahmin içerisinde parça kalması durumunda kalıntıların alınması için de ikinci kere kürtaj yapılabilir.
KÜRTAJ YAPTIRMAK SAĞLIKLI MIDIR?
Kürtaj işlemi yapıldıktan yarım saat sonra anestezinin etkisi geçer ve hasta taburcu edilir. Daha sonrasında hastanın kanama oluşmaması için 15 gün önlem olması gerekir. Kürtajdan sonra duş alınabilir.
Kadınların en merak ettiği konulardan biri ise kürtajın sağlığa zararının olup olmamasıdır. Düzgün yapılan bir cerrahi işlem ile yapılan bir kürtaj, uzmanlara göre zararlı değildir. Ancak yanlış yapılan bir işlem ya da kişinin ihmalkarlığı gibi durumlarda şu sorunlar meydana gelebilir:
- Enfeksiyon riski
- Rahimde cenin parçası kalması
- Rahimde yırtılma
KÜRTAJDAN SONRA HAMİLE KALINIR MI?
Toplumda kürtaj olan kadınların tekrardan hamile kalamayacağına dair yanlış bilinen bir söylenti vardır. Kadınlar kürtaj olduktan birkaç hafta içerisinde regli döngüsü başlar, yumurtalar yeniden olgunlaşır. Çalışmaya başlayan yumurtalar ile 5 ila 6 hafta içinde hamile kalmak mümkündür. Ancak uzmanlar tekrar hamile kalınması için 2-3 ay beklenilmesini önerir. Cerrahi bir işlem olan kürtajdan hemen sonra cinsel ilişkiye girmek sakıncalıdır. Bölgenin iyileşmesi ve regli düzeninin başlamasıyla rahmin yenilenerek temizlenmesi gerekmektedir.
KÜRTAJDAN SONRA NASIL HAMİLE KALINIR?
- Obezite ve aşırı zayıflık durumlarında gebelik olumsuz olarak etkilenir. Tekrardan hamile kalınması için kiloya dikkat edilmelidir.
- Alkolden uzak durulmalıdır. Alkol üreme sistemini olumsuz olarak etkiler.
- Sigaranın içerisinde bulunan nikotin yumurtalıklara zarar verebilir.
- Çiftlerin stresli olması hamileliği sağlayan hormonları kötü yönde etkiler.
- Kan değerlerinin düşük olması hamilelik için gerekli olan vitaminlerin eksik olmasını sağlar.
- Düzenli olarak cinsel hayat yaşanırsa hamile kalma oranı yükselir.
- Egzersiz yapmak üreme sistemini çalıştırır.