Kürtaj nedir, nasıl olunur? Kürtaj olmanın zararları nelerdir? 2022 kürtaj hakkında bilinmesi gerekenler

Bir çok kadın gebeliklerini istediği şekilde gitmediği gerekçesiyle sonlandırmak için kürtaj yöntemine başvurmaktadır. Peki Kürtaj nedir, nasıl olunur? Kürtaj olmanın zararları nelerdir? İşte 2022 kürtaj hakkında bilinmesi gerekenler...

11.06.2022-15:33 - (Son Güncelleme: 11.06.2022-15:33) Kürtaj nedir, nasıl olunur? Kürtaj olmanın zararları nelerdir? 2022 kürtaj hakkında bilinmesi gerekenler

Yaşadıkları cinsel ilişki sonucunda gebe kalan kadınlar, gebeliklerini sağlıklı ilerlemediği gerekçesiyle sonlandırmak için kürtaj yöntemine başvurmaktadır. Kürtaj hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak isteyen kadınlar arama motorlarına ‘’Kürtaj nedir, nasıl olunur? Kürtaj olmanın zararları nelerdir?’’ sorularıyla araştırma yapıyor.

Kürtaj nedir?

Kürtajın kelime anlamı “kazımak” demektir. Genel olarak rahim içinin kazınması anlamına gelir. Kürtaj işlemi eğer istenmeyen veya normal seyrinde gitmeyen gebeliklerin sonlandırılması için yapılıyorsa, buna tıbbi tahliye denilir.

Kürtaj nasıl olunur?

Normal bir gebelikte, gebelik kesesi 5. haftada rahme yerleşir. Bu da yaklaşık olarak menstrüasyonun (âdet kanaması) 1 hafta geciktiği zamana tekabül eder. Gebelik kesesi görüldükten sonra, kürtaj (tıbbi tahliye) yapılabilir. Kürtaj yapılması gereken durumlar ise şu şekildedir:

Anne karnında ölmüş bir fetüsün tahliyesi

Yoğun adet kanamalarının teşhis ve tedavisi

Postmenopozal dönemde kanama

Postmenopozal dönemde rahim duvarının kalınlaşması

Postmenopozal dönemde rahimde sıvı birikmesi

Rahim içinde kitle şüphesi

Kürtaj (tıbbi tahliye) bir cerrahi işlemdir. Sadece Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olan, işinin ehli kişilerce uygun, steril koşullar altında yapılmalıdır.

Hastaya anestezi verildikten sonra vajina ve rahim ağzı özel solüsyonlarla dezenfekte edilir. Ultrason eşliğinde işleme başlanır. Gebeliğin büyüklüğüne ve hastanın doğum yapıp yapmadığına göre seçilen plastik kanüllerle (Carmen kanül) ve plastik bir enjektörle (Carmen enjektör) vakum yapılarak rahim içeriği boşaltılır. Büyük gebeliklerde çok nadir olarak “küret” adı verilen aletlerle rahim içi kontrolü yapılabilir. İşlemin bitmesine yakın, hastaya, damardan ağrı kesici verilir.

Kürtaj (tıbbi tahliye) işlemi 10 ile 20 dakika arasında sürer. Hastanın kendine gelip, klinikten ayrılması için de yaklaşık 30 dakikaya ihtiyacı vardır.

Kürtaj nedir

Kürtaj yasal mı?

Kürtaj (tıbbi tahliye), birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de yasal bir işlemdir. İsteğe bağlı kürtaj işlemi, 1983 yılında çıkartılan kanunla onaylanmıştır.

Kürtaj kaçıncı haftaya kadar yapılmalıdır?

Kürtaj 10. haftaya kadar yapılabilmektedir. Resmi nikâhı olan kadınlar için çiftlerin karşılıklı rızası ve imzası gereklidir.

Bekâr ve 18 yaş üstü kadınlar, partner rızası gerekmeden, sadece kendi rızası ve imzası ile kürtaj yaptırabilir.

Ancak eğer kız çocuğu 16 yaşını doldurmamış ise gebe kalması durumunda şikâyete bakılmaksızın direkt olarak cinsel istismar davası açılır.

İsteğe bağlı kürtaj (tıbbi tahliye) yaptırma izni de bu kurala bağlanmış durumdadır: 16 yaşını doldurmuş kız çocukları, anne veya baba onayı ile 10 haftayı aşmadıkları takdirde, kürtaj yaptırabilirler. Henüz 16 yaşını doldurmamış gebe kız çocukları ancak mahkeme izni ile kürtaj olabilirler.

Özellikle 16 yaş veya daha küçük kızının hamile olduğunu öğrenen ailelerin, acilen mesai saatlerinde adliyeye, mesai dışı saatlerde polis karakolunda suç duyurusunda bulunarak savcılık kanalı ile jinekolojik muayeneye sevk almaları ve gebelik haftası tayini yapıldıktan sonra 10 haftayı geçmeyen bir gebelik söz konusu ise mahkeme kararı ile kürtaj yaptırma izni almaları gerekir. Tabii ki bu süreçte gebeliğe yol açan cinsel temasın diğer tarafı olan erkek, bir suçlu olarak yargılanacaktır ve onun için ciddi hapis cezası söz konusudur.

Kürtaj olmanın zararları nelerdir?

Her ameliyat türünde olduğu gibi bir ameliyat türü olan kürtaj olmanın da belirli riskleri vardır. İşte o riskler:

Kürtaj yaptırmanın en büyük riski ve zararı kanamadır. 10 haftadan küçük gebeliklerde kanama riski daha az olsa da 10 haftadan büyük hastalarda ise kürtaj yaptıktan sonra kanamalar çok büyük derecede olabilmektedir.

Kürtaj yapılırken ikinci en büyük risk ve zarar ise enfeksiyondur. İşini bilmeyenlere gidildiği zaman kullanılan aletler sonrası enfeksiyon kapma riski yüksektir. Çünkü bu aletler vajina içerisine girmektedir.

Nadirde olsa kürtaj olmanın zararı rahim delinmesidir. Özellikle büyük haftaların geçmesi sonucu kürtaj olanların rahimlerinin delinme riski yüksektir. Rahim delinmesi sonrası ameliyat gerekmektedir. Ancak bazı durumlarda kendiliğinden de iyileşebilir.

Kürtaj sonrası en çok görülen zararlardan bir tanesi de rahmin içi yapışık olabilmektedir. Kürtaj sonrası vajina travmaya girebilir ve özellikle çok temizleme sonrası yapışıklıklara yol açabilir.

Anesteziler çeşitli zararları büyütebilir ve geliştirebilir.

Kürtaj sonrasında gebe kalma durumu düşer ve kısır olma yoluna gidebilir ancak tıp teriminde ve çeşitli sonuçlarda kısır olarak görünmese de farklı sebeplerden dolayı bir daha gebe kalınamayabilir.

Kürtaj sonrasında bazen rahmin içerisinde parçalar kalabilir ve kan birikebilir. Acilen temizlenmelidir.

Bazı gebelikler çok küçük olduğundan dolayı alınması risklidir. Farklı parçaların alınma ihtimali olduğundan dolayı biraz büyüdükten sonra kürtaj yaptırılmalıdır.

Çok az karşılaşılsa da kürtaj yaptıran bir birey adet gecikmeleri ve düzensizliği yaşayabilir. Ancak geçici olduğunu hatırlatmakta fayda var. Bu adet düzeni genel olarak 2 ay içerisinde tekrar eski düzene gelir. Kürtaj sonrası ilk adet yaklaşık 1 ay sonra gelmişse problem yapılmamalıdır.

YORUM YAZ..
Modal