Kürtaj kaç güne kadar yapılır? Kürtaj kaç aylıkken yapılır? Türkiye’de kürtaj var mı? Kürtaj yaptırmak için ne yapılır?

İstenmeyen şekilde gerçekleşen gebeliklerin sonlandırılması anlamına gelen kürtaj hakkındaki araştırmalar son günlerde arttı. Peki Kürtaj kaç güne kadar yapılır? Kürtaj kaç aylıkken yapılır? Türkiye’de kürtaj var mı? Kürtaj yaptırmak için ne yapılır? Soruların yanıtı haberimizde...

23.07.2022-13:08 - (Son Güncelleme: 23.07.2022-13:08) Kürtaj kaç güne kadar yapılır? Kürtaj kaç aylıkken yapılır? Türkiye’de kürtaj var mı? Kürtaj yaptırmak için ne yapılır?

Normal bir şekilde devam etmeyen veya istek dışında gerçekleşen gebelik durumlarında tıp dilinde ‘Tıbbi tahliye’ adı verilen kürtaj yöntemi uygulanmaktadır. Kürtaj hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak isteyen kişiler ise internet üzerinden araştırmalarına hız verdi. Peki Kürtaj kaç güne kadar yapılır? Kürtaj kaç aylıkken yapılır? Türkiye’de kürtaj var mı? Kürtaj yaptırmak için ne yapılır?

Kürtaj nedir?

Kelime anlamı ‘’kazımak’’ olan kürtaj, rahim içinin kazınması anlamını taşır. Normal bir şekilde devam etmeyen veya istek dışında gerçekleşen gebelik durumlarında tıp dilinde ‘Tıbbi tahliye’ adı verilen kürtaj yöntemi uygulanmaktadır.  

Kürtaj nedir

Kürtaj kaç aylıkken yapılır?

Kürtaj işleminin ne zaman yapılacağı da merak edilen konular arasında yer almaktadır. 5. Hafta itibariyle gebelik kesesi rahme yerleşmektedir. Adet kanamasının gecikme zamanının 1 hafta geciktiği zamanla aynı olan bu durumun görülmesi durumunda kürtaj işlemi yapılabilir. Kürtaj, 10. haftaya kadar yapılabilir. Kürtaj bazı durumlarda ise 10. haftadan sonra yapılabilir. Fakat kürtajın 10. haftadan sonra yapılması için hem uzman doktorlardan oluşan bir heyetin hem de ailenin kendisinin onayı alınmalıdır. Işte kürtaj işleminin 10. haftadan sonra yapılabileceği durumlar

Anne hayatını ve sağlığını tehlikeye sokabilecek durumlar

Bebeğin yaşamla bağdaşmayacak anomalileri

Bebeğin kromozomal bozuklukları (Örn. Down sendromu)

Tecavüz bebekleri (Mahkeme onayı gereklidir)

Kürtaj yaptırmak için ne yapılır?

Kürtaj yaptırmak isteyen kadınların eğer bekarsa kendi imzası, evli ise eşi ile kendisinin karşılık onay imzaları gerekmektedir. Ancak eğer kız çocuğu 16 yaşını doldurmamış ise gebe kalması durumunda şikâyete bakılmaksızın direkt olarak cinsel istismar davası açılır. 16 yaşın üzerindeki kız çocukları anne veya baba onayı ile beraber 10. haftayı geçirmeden kürtaj yapabilirler. Ancak 16 yaşını doldurmamış kız çocuklarının kürtaj yaptırmak için mahkeme iznini alması gerekir. 

Kürtaj ne kadar sürer? 

Kürtaj işleminin gerçekleşmesi yaklaşık 10-15 dakika aralığında sürer. Kürtajda amaç hamilelikle bağlantılı olan bir dokunun rahimden alınmasıdır.  Doktor ilerlemeden önce, hemşire parmak ucunuza bir nabız oksimetresi koyacaktır. Bu cihaz, nabzınızı ve kanınızdaki oksijen miktarını ölçmek için kullanılır. Doktor, rahim ağzının iyi bir görüntüsünü elde etmek için, vajinal duvarları nazikçe ayırmak için PAP testi ile aynı alet olan bir spekulum kullanacaktır. Daha sonra serviksi bir antiseptik ile temizleyecek ve lokal anestezi uygulayacaktır. Metal dilatatörlerle yavaş yavaş servikal kanalı açacaktır. İkincisinin boyutu, hamilelik ilerledikçe artar. İstenilen genişleme elde edildiğinde, doktor rahime içi boş bir tüp yerleştirecektir. Bir pompaya bağlanan tüp rahim içeriğini emecektir.

Türkiye’de kürtaj var mı?

Dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de kürtaj yani tıbbi tahliye yapma işlemi yasaldır. İsteğe bağlı olarak yapılan kürtaj işlemi 1983 yılında çıkarılmış olan bir kanunla yasalaşmıştır. 

Kürtaj nasıl yapılır? 

Tıbbi bir işlem olan kürtaj, sadece Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olan, işinin ehli kişilerce uygun, steril koşullar altında yapılmalıdır. Hastaya verilen anestezinin ardından vajina ve rahim ağzı özel solüsyonlarla dezenfekte edillir. Daha ultrason yardımıyla gebeliğin büyüklüğüne ve hastanın doğum yapıp yapmadığına göre seçilen plastik kanüllerle (Carmen kanül) ve plastik bir enjektörle (Carmen enjektör) vakum yapılarak rahim içeriği boşaltma işlemi başlanır. Nadiren de olsa ‘’küret’’ adı verilen aletlerle rahim içi kontroller yapılabilir. Kürtaj işleminin bitmesine yakın bir zamanda hastaya damar üzerinden ağrı kesici enjekte edilir. 

YORUM YAZ..
Modal