Küresel gıda fiyatları yıllık yüzde 24,1 artışla tarihi seviyede

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), dünya geneline hakim olan enflasyon ve Rusya Ukrayna krizinin de etkisiyle küresel gıda fiyatlarının bitkisel yağlar ve süt ürünleri başta olmak üzere Şubat’ta tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını açıkladı.

05.03.2022-08:51 - (Son Güncelleme: 05.03.2022-08:51) Küresel gıda fiyatları yıllık yüzde 24,1 artışla tarihi seviyede

Gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri izleyen Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Gıda Fiyat Endeksi, Şubat’ta, Ocak ayına kıyasla yüzde 3,9 artış göstererek ortalama 140,7 puan oldu. Artış oranı geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 24,1 olarak hesaplandı.

Endeks tüm zamanların en yüksek noktasında

Küresel gıda fiyatlarının özellikle süt ürünleri ve bitkisel yağlar öncülüğünde artış göstermesi kamoyu tarafından dikkatleri üzerine çekti.

Şeker Fiyat Endeksi, bu alandaki büyük ihracatçı olarak isimlendirilen Hindistan ve Tayland'daki olumlu üretim beklentileri sebebiyle bir önceki aya göre yüzde 1,9 düştü.

Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi’nin; palmiye, soya ve ayçiçek fiyatlarının itici gücü nedeniyle aylık yüzde 8,5, artış kaydettiği belirtildi. Ukrayna ve Rusya ülkeleri, küresel ayçiçek yağı ihracatının yaklaşık yüzde 80'ini gerçekleştiriyor.

Tahıl Fiyat Endeksi, yükselen buğday ve mısır fiyatlarının etkisiyle aylık yüzde 2, yıllık ise yüzde 14,8 oranında artış gösterdi. Yaşanan bu artışın başlıca sebepleri arasında, Karadeniz bölgesindeki iki büyük buğday ihracatçısı olan Ukrayna ve Rusya’nın savaşta olmasının buğday ve mısır ihracatını kısıtlayacağı endişesiyle ortaya çıkan ortam gösteriliyor. 

Et Fiyat Endeksi yüzde 1 yükselişte

FAO, gıdada ortaya çıkan yüksek maliyetlerin ithalata bağımlı ülkelerde yoksul nüfusları riske attığı konusunda uyardı. FAO Kıdemli Ekonomisti Upali Galketi Aratchilage, ihracatçıların yaşadığı endişe nedeniyle küresel gıda fiyatlarının arttığını belirterek,  “mahsul koşulları ve ihracat yapabilme” konusundaki endişelerin küresel gıda fiyatlarındaki artışa kısmen sebep olduğunu ifade etti.

Ekonomist Aratchilage, “Gıda enflasyonundaki asıl büyük büyük itici güç, başta enerji, gübre ve yem sektörleri olmak üzere gıda üretiminin olmadığı alandan geliyor." Açıklamasını yaptı.

Tüm bu faktörlerin gıda üreticilerinin sahip olduğu kar marjlarını daraltmaya ittiğini belirten Aratchilage, aynı zamanda bu üreticileri yatırım yapmaktan ve üretimi genişletmekten vazgeçirmeye zorladığını vurguladı.

2022’de beklenti 790 milyon ton

FAO, küresel üretim, tüketim, ticaret ve stok eğilimlerine ilişkin değerlendirmelerin ve tahminlerin yer aldığı Tahıl Arz ve Talep Özeti Raporu'nu da yayımladı.

Raporda, 2022'de küresel buğday üretiminin ABD ve Asya’da yüksek verimin etkisiyle 2021'deki 775,4 milyon tondan 790 milyon tona yükselmesinin beklendiği ifade edildi.

2021-2022'de küresel tahıl kullanımının 2020-2021 seviyesinin yüzde 1,5 üzerine çıkacağının tahmin edildiği raporda, 2 milyar 802 milyon tona ulaşacağı paylaşılan görüşler arasında.

FAO raporunda, tahminlerin Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın ticarete yansıyabilecek olası olumlu veya olumsuz etkilerinin hesaba katılmadan yapıldığını da aktardı.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal