Kurban keserken okunması gereken dua. Kurbanda kılınması gereken namazlar. Kurban bayramında dikkat edilmesi gerekenler. Kurbanda oruç tutulur mu?

Kurban Bayramı için sadece birkaç gün kala vatandaşlarda hangi ibadetlerin yapılması gerektiğini araştırıyor. Kurban Bayramı’nda kurban kesecek olan kişiler ibadetler hakkında bilgi almak istiyor. İşte Kurban Bayramı’nda yapılacak ibadetler ve okunacak dualar…

07.07.2022-09:58 - (Son Güncelleme: 07.07.2022-09:58) Kurban keserken okunması gereken dua. Kurbanda kılınması gereken namazlar. Kurban bayramında dikkat edilmesi gerekenler. Kurbanda oruç tutulur mu?

2022 yılında kurban bayramı 9 Temmuz  Cumartesi gününe denk gelmektedir. 8 Temmuz Cuma günü arefe günü olarak kutlanırken vatandaşlar da bu günlerde hangi ibadetlerin yapılabileceğini araştırmaktadır. Tüm Müslüman alemi için önemli günlerden biri olan Kurban Bayramı'nda yapılan ibadetler de oldukça önemlidir. İşte Kurban Bayramı’nda yapılacak ibadetler ve okunacak dualar…

Kurban Bayramı’nda hangi ibadetler yapılır? 

8 Temmuz Cuma günü Kurban Bayramı arefesinde İhlas Suresi okunması gerektiği ifade edilmektedir.  İhlas Suresi’nin Arapça okunuşu şu şekildedir:

"Kul hüvellâhü ehad. Allâhüssamed. Lem yelid ve lem yûled. Ve lem yekün lehû küfüven ehad."

İhlas Suresi’nin Türkçe çevirisi:

"De ki; O Allah bir tektir. Allah eksiksiz, sameddir (Bütün varlıklar O'na muhtaç, fakat O, hiçbir şeye muhtaç değildir). (O) Doğurmadı ve doğurulmadı. O'na bir denk de olmadı."

Kurban Bayramı'nda Oruç Tutulur Mu

Hz. Muhammed (s.a.v) Arefe günü tutulan oruçların geçmiş ve gelecekten birer senenin küçük günahlarına kefaret olacağını aşure günü orucunun da yalnız geçmiş olan bir senelik günaha kefaret olacağını söylemiştir. 

Arefe gününde ve Bayram gecelerinde 1001 kere Estagfirullahe’l-azime be etubü ileyh’ İstigfar etmeli ve tesbih namazı kılınmalısı da  tavsiye edilmektedir.

Hz. Muhammed (s.a.v) Arefe günleri şu duayı  okurdu:

"Allahümmec’al fi kalbi Nuran ve fi besari nuran" Allah’ım Kalbimi ve gözümü nurlandır. Allah’ım göğsüme genişlik ver ve işimi kolaylaştır. Her kim bu duayı okursa büyük mükâfata nail olur.

Tövbe Namazı Kılmak: Arefe gününde tövbe namazı kılmak da önemli bir yere sahiptir. İkindi namazının kılınmasının dan sonra arefe duasına başlamadan önce gökyüzünün altında iki rekat namaz kılmak ve Hak Teala'ya dua etmek gerekir. Bugün de el açıp dua eden ve günahlarının affını isteyen herkes Arafat sevabına nail olur ve günahları bağışlanır.

Mahsus Namaz: Zeval vaktinde gökyüzünün altında öğle ve ikindi namazları kılınmalıdır. Öğle ve ikindi namazı bittikten sonra iki rekat daha namaz kılınmalıdır.

Kurban Bayramında Hangi İbadetler Yapılır

Kılınan namazın ilk rekatında Fatiha Suresinden sonra İhlas Suresi ikinci rekatında ise Fatiha Suresinden sonra Kafirun Suresi okunmalıdır. Bu namazdan sonra dört rekat daha namaz kılınmalıdır. Namazın 2 rekat olarak kılınması gerekir. Her rekatta Fatiha suresinden sonra 50 kere ihlas suresini okumalıdır. Bu namaz Emire'l Mümin'in Hz. Ali'nin namazıdır.

Kurban Bayramı'nda oruç tutulmaz ancak Arefe günü oruç tutulması çok sevaptır.

Arefe günü hangi zikirler çekilir? 

Kurban bayramına az bir süre kala 8 Temmuz Cuma günü arefe günü olarak kutlanmaktadır. Arife gününde çekilen zikirler önemli bir yere sahiptir. Arefe gününde çekilecek zikirler şu şekildedir:  

1. İhlâs Suresi

2. La ilahe illellahü vahdehü la şerike leh, Lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve ala külli şey`in kadir.

3. Allahümme salli ala Muhammedin ve enzilhül muk`adel mükarrebe ındeke yevmel kıyameh.

4. La ilahe illellahü vahdehü la şerike leh, Lehül mülkü ve lehül hamdü biyedihil hâyrû vehüve alâ külli şey'in kadîr

 Arefe gününden bir önceki güne ise Tevriye denmektedir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Tevriye günü oruç tutan ve günah söz söylemeyen Müslüman cennete girer."

Efendimiz (s.a.v.) Arefe gününün faziletini şu hadisle müjdeliyor:

"Arefe gününden daha faziletli bir gün yoktur. Allahü Teâlâ o gün, yer ehli ile meleklere karşı övünür ve (Arafat'taki hacıları kastederek) şöyle buyurur:

Kullarıma bir bakın. Saçları başları dağınık, toz toprak içinde her uzak ilden bana geldiler. Bu halleri ile onlar, rahmetimi ümit etmekteler, azabımdan dahi korkmaktalar. Şahit olunuz, onları bağışladım. Onların yerlerini cennet eyledim. Arefe günü olduğu kadar, hiçbir gün cehennemden daha çok azat edilen olmaz."

Kurban Bayramında Hangi Zikirler Çekilir

Kurban Bayramı'nda yapılan ibadetlerin hükmü nedir? 

Allah'a yaklaşmak anlamına gelen kurban Allah rızasını kazanmak amacıyla yapılmaktadır. İslam dininde belirli şartları taşıyan hayvanlar Kurban Bayramı süresince kesilmektedir. Bu hayvanların usulüne uygun olarak kesilmesi gerekir. 

Kurban bayramında kesilen kurbana udhiyye, hacda kesilen kurbana ise hedy denir. Akıl sağlığı yerinde, hür, mukim ve dinî ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını kesmekle hem Cenab-ı Hakk'a yaklaşmakta, hem de maddi durumlarının yetersiz olması sebebiyle kurban kesemeyenlere yardımda bulunmaktadır (Serahsî, el-Mebsût, XII, 8; İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 197).

Bu ibadetin ruhunda Hakk'a yakınlık ve halka fedakârlıkta bulunma anlayışı vardır. Kurban, bir müslümanın bütün varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir. Mezheplerin çoğuna göre udhiyye kurbanı kesmek sünnettir (İbn Rüşd, Bidâye, I, 429). 

Hanefî mezhebinde ise tercih edilen görüş, kurbanın vacip olduğudur (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 146). 

Kurban Bayramı'nı tüm Müslüman toplumları için yapılması gereken bir ibadettir. Belli bir miktar parası olan kişilerin Kurban Bayramı’nda kurban kesmesi gerekmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal