Kurban Bayramında ibadet maksadıyla kurban keseriz. Peki, İslam dininde Kurban Bayramının anlamı nedir? Gelin sorunun cevabına beraber bakalım.
KURBAN BAYRAMI'NI ANLAMI
Kurban, sözcük manası olarak "yaklaşmak, Allah'a yakınlığı mümkün kılmaya vesile olan şey" anlamına gelir. Kurban, dini terim olarak ise "ibadet niyetiyle belirli bir vakitte belirli şartları sağlayan hayvanı usulünce boğazlamak, ya da bu biçimde kesilen hayvan" manasına gelir. Kurban, Kuran-ı Kerim'de farklı biçimlerde geçer.
"De ki: Şüphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir." (En' âm 6/162)
"Haccı ve umreyi Allah için tam yapın. Eğer (bunlardan) alıkonursanız kolayınıza gelen kurbanı gönderin. Kurban, yerine varıncaya kadar başlarınızı tıraş etmeyin. Sizden her kim hasta olursa yahut başından bir rahatsızlığı varsa, oruç veya sadaka veya kurban olmak üzere fidye gerekir. (Hac yolculuğu için) emin olduğunuz vakit kim hac günlerine kadar umre ile faydalanmak isterse, kolayına gelen bir kurban kesmek gerekir. Kurban kesmeyen kimse hac günlerinde üç, memleketine döndüğü zaman yedi olmak üzere oruç tutar ki, hepsi tam on gündür. Bu söylenenler, ailesi Mescid-i Haram civarında oturmayanlar içindir. Allah'tan korkun. Biliniz ki Allah'ın vereceği ceza ağırdır." (Bakara 2/196)
"Şimdi sen Rabbine kulluk et ve kurban kes." (Kevser 108/2)
"Biz, oğluna bedel ona büyük bir kurban verdik." (Sâffât 37/107)
Kuran'ın değişik birçok yerinde kurban ile ilgi ayetler bulunur.
KURBAN BAYRAMININ ÖNEMİ
Kurban Bayramı ibadet olması ile birlikte aile ve komşuluk bağlarını güçlendiren özel bir zamandır. Kurban Bayram'ında küsler barışır, paylaşım çoğalır, aile, komşu ziyaretleri artar,ihtiyaç sahipleri ile paylaşımlar manevi alan meydana getirir.
Son Dakika Kadın Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.