Bakan Şimşek, “Kur Korumalı Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesapları’ndan (KKM) çok büyük ihtimalle çıkış yakındır. Uyguladığımız programla birlikte KKM’den güçlü bir şekilde çıkış sağlıyoruz” dedi.
Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşmada, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ilgili kurumların 2025 yılı bütçelerine ilişkin bilgi verdi ve milletvekillerinin sorularını yanıtladı. KKM programına dair önemli bilgiler paylaşan Şimşek, bu sistemden çıkışın yakın olduğunu belirterek, “Kur Korumalı Türk lirası Mevduat ve Katılma Hesapları’ndan çok büyük ihtimalle çıkış yakındır. Uyguladığımız program sayesinde KKM’den güçlü bir çıkış sağlıyoruz” şeklinde konuştu.
“Çalışanlarımızı Enflasyona Karşı Korumaya Devam Edeceğiz”
Ayrıca asgari ücret konusuna da değinen Şimşek, bu ücretin belirlenmesinin bir komisyon kararı olduğunu ifade ederek, “Bu konuda yorum yapmam doğru olmaz ancak şunu belirtmek isterim ki çalışanlarımızı hiçbir zaman enflasyona karşı ezdirmedik, bundan sonra da ezdirmeyeceğiz” dedi.
Kur Korumalı Mevduat Sistemi Nedir?
Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemi, Türkiye’de 21 Aralık 2021 tarihinde uygulanmaya başlanan bir uygulamadır. Bu sistem, gerçek kişilerin döviz mevduatlarını bozdurup ya da mevcut Türk lirası (TL) mevduatlarını kullanarak vadeli KKM hesaplarına yatırmaları durumunda, yatırımlarını döviz alış kuru üzerinden sabitlemelerini sağlar ve kur artışlarından kaynaklanabilecek zararlardan korunmalarına olanak tanır. Kur artışı yaşanırsa, hesaplarındaki tutar, belirli bir kur üzerinden hesaplanarak artar ve yatırımcı bu farktan faydalanır. Ek olarak, hesap sahipleri faiz getirisi de elde eder ve bu getiri anaparaya eklenir. Böylece, yatırımcı hem kur farkından hem de faizden kazanç sağlamış olur.