Sıklık olarak boyun ve sırt bölgesinde yer almaktadır. Kişinin yaşamını olumsuz etkileyen kulunç, ağrı olmakla birlikte başka bir tehlikesi yoktur. Kulunç klimanın fazla olduğu yerlerde ya da terli bir kişinin soğuk bir yerde oturmasıyla diğer bir şekilde cereyan kapması ile birlikte kişide tıp dilinde kas ağrıları olarak ortaya çıkmaktadır.
KULUNÇ AĞRISI NEDENLERİ
Kulunç ağrısı hemen her yaşta görülebilecek bir ağrıdır. Yaşa veya cinsiyet fark etmeksizin boyun ve sırt bölgesinde yaşanabilen bir durumdur. Çoğunlukla öğretmenler, sürekli kamera taşıyan kameramanlar, bilgisayar başında sabahtan akşama kadar vakit geçiren çalışanlar gibi meslek gruplarının sık karşılaştığı bir durumdur. Kulunç ağrısı soğuk algınlığı, kişinin vücudunun hep aynı şekilde duruş alışkanlıklar içerisinde bulundurması, vücudun kaslarının tembel bir hareket yeteneğinde bulunması, bel bölgesi, boyun bölgesi gibi bölgelerdeki kaslara yoğun hareket yüklenilmesi gibi sebeplerle ortaya çıkmaktadır. Kulunç ağrısı bazı kişilerde psikolojik nedenlere de sebep olabilmektedir. Psikolojik yaşanılan gerilimler kişinin kaslarını sert ve yoğun bir şekilde kasması gibi sebeplerle yaşanabilmektedir. 3 ya da 6 ay süresince kulunç ağrıları uzun sürerse bu durumda kulunç ağrısı kronikleşme yapar ve psikolojik yaşanılan problemlerde içine alabilir. Psikolojik olarak yaşanan gerilimler kulunç ağrılarına sebep olmakla birlikte, artmasına da sebep olabilir.
KULUNÇ NASIL GEÇER?
Kulunç nasıl geçer, kulunç ağrısı ilk olarak ağrıyı tetikleyen durumları ortadan kaldırılmasıyla başlanılır. Bunlar uykusuzluk, rahatsızlık veren yastık ve yatak, kişinin yaşadığı stres, kişinin yaşadığı aşırı yorgunluk gibi faktörlerdir. İlk olarak faktörleri tamamen yok etmeli ya da olabildiğince azaltılmalıdır. Bu durumları ortadan kaldırılması sağlanamazsa tedavisinde uygulanacak yöntemler de faydalı olmayacaktır. Bu problemi ortadan kaldırdıktan sonra çeşitli egzersiz hareketleri yaparak sırtta oluşan ve sırtın belirli noktalarında ki kasılmalar gevşetile bilir. Bunun dışında ağrının olduğu yere manipülatif tedavi, bantlama tedavisi, mobilizasyon tedavisi gibi çeşitli tedaviler uygulanabilir. Evde yapılacak tedaviler arasından sıcak su torbasını ağrının olduğu yere yarım saat kadar tutmak ve ağrıyı sıcakla buluşturarak yumuşamasında yardımcı olunmasıdır. TENS adı verilen elektroterapi cihazları ile de kulunç ağrıları giderilebilir. Doktor kontrolünde olması önerilmektedir. Ağrısı olan birey kulunç omuzdaysa omuza egzersiz, sırtta ise sırta egzersiz ya da boyundaysa boyunu egzersiz yaparak en etkili tedavi yöntemini kullanabilir. Gün içerisinde hareketlerle hareket ettirilen kulunç bölgesi yumuşayıp yavaş yavaş azalacaktır. Germe egzersizleri, kasın gevşemesinde önemlidir. Egzersiz yaparken egzersiz için egzersiz topları, egzersiz bantları, postür egzersiz gibi çeşitli malzemelerden de yardım alınabilir. Yanlış yapılan egzersiz bölgeye zarar verebileceğinden temkinli olunmalıdır.