Kulak Arkası Sivilce Neden Çıkar?

Kulak arkası sivilce neden çıkar? Kulak arkası sivilce nasıl tedavi edilir? Kulak arkası sivilce nedenleri ve tedavi yollarını açıkladık.

19.06.2018-15:48 - (Son Güncelleme: 28.04.2021-17:03) Kulak Arkası Sivilce Neden Çıkar?

En sık karşılaşılan cilt problemlerinden bir olan sivilce sorunu, sadece yüz, sırt ve omuz bölgesinde değil; kulak, kulak kanalı, kulak kıkırdağı ve kulak arkasında da çıkabilir. Sivilce çıkmasının tek bir sebebi olmadığı gibi birden çok sebebi de olabilir. İşte kulak arkası sivilce nedenleri neler? 

Kulakta çıkan sivilceler; hijyen eksikliği, şapka veya kask takma, kulağa kum girmesi, aşırı stres ve kulak deldirme gibi birçok sebepten meydana gelebilir.

Kulaktaki Sivilce, kulak içinde sivilce çıkması birden fazla neden bağlı olabilir. Nadiren rastlanan bir durum olsa da insanlarda ciddi huzursuzluklar oluşturabilir. Kulaktaki sivilce, diğer sivilceler gibi ciltteki gözeneklerin tıkanması ile oluşur. Bu tür enfeksiyonların oluşumu yetişkin insanların vücudundan daha çok çocukların vücudunda rastlanmaktadır.Çocukların parmakları ve yabancı cisimleri kulağına götürerek kulak içini kaşımaları ve çizmeleri başlıca nedenlerindendir. Kulaktaki sivilceye genelde rahatsız edici şiddetli bir ağrı eşlik eder. Hafif dereceli vak'alarda su ve sabunla kulağın temizlenmesi veya eczanelerde bulunabilen tropikal kremlerin kullanılması faydalı olabilir. Bu gibi şiddetli durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir.

KULAK ARKASI SİVİLCE NEDEN ÇIKAR?

Kulak içinde oluşan sivilcelerin başlıca nedenleri şunlardır:

Steril olmayan tırnaklar veya yabancı cisimler sokularak kulak içinin karıştırılması ile kulak yolunun çizilmesi ile enfeksiyon oluşur ve sivilceye dönüşebilir.

Belirili zamanlarda ve steril yollarla temizlenmeyen kulak kiri

Kulak içindeki cilt gözeneklerin de enfeksiyon

Bir gözenek de yağın sıkışıp kalması ve serbest kalamaması

Sürekli toz olan ortamlarda bulunarak kulağın enfeksiyon kapması

Kulağın dışından bilinçsiz bir şekilde sokulan kulak pamuklarının artıkları kulağımızın içinde toplaması

KULAK ARKASI SİVİLCE TEDAVİSİ

Tedavi konusunda pek çok seçenek mevcuttur. Hafif dereceli olgularda evde yapabileceğiniz tedaviler mümkün olabiliyorken, şiddetli ağrı hissi veren olgularda bir sağlık kuruluşunda dermatolog tarafından destek alınmalıdır. Bu durumlarda enjeksiyon veya çeşitli cerrahi müdahalelerde bulunulabilir. Evde yapılan tedavi dikkat edilerek sonuç alınana kadar devam edilmelidir. Kulaktaki sivilcenin tamamen yok olması altı ay kadar sürebilir. Bu tedaviler arasında eczanelerden alınacak tropikal kremler ile yapılacak uygulama yapabilirsiniz. Gayet nazik bir şekilde kulağa uygulama yapmanız gerekir yoksa cildiniz kötüleşebilir ve sivilcenin daha fazla azmasına neden olabilir. Sivilcenin kulak kanalında olup olmadığına dikkat edilmeli eğer kulak kanalında ise su dökmemeliyiz Bu süre zarfında tozlu bir ortamda bulunmamak ve saçların temizliğine dikkat edilmelidir. Çünkü tozlu ortamlarda kulağa toz kaçması enfeksiyonu artırabileceği gibi saçların uzun olması nedeni ile kulağımıza girmesin de önemli etkenler arasında yer almaktadır.

Kulak kirinin temizlenmemesi kişinin kulaktaki sivilce sebebi olabileceği gibi kişin kulağında ısınma hissetmesine neden olacak ve daha sonra ise bir kaç gün içinde olgunlaşan sivilce akıntı irinle dolacak ve akıntı yapmaya başlayacaktır. Bu nedenle en başta dikkat etmemiz gereken husus kişisel olarak kulak içi temizliğine dikkat etmek ve bunu bir alışkanlık haline getirmemiz gerekmektedir.

KULAK KİRİ NASIL TEMİZLENİR?

Su veya sabunla kulağın gayet nazik bir şekilde yıkanması veya eczanelerden temin edebileceğimiz krem veya tıbbi temizlik gereçleri ile yapılabilir.

Kulak sağlığı dikkat edilmesi gereken hususların başınca gelmelidir. Dikkate alınmaması durumunda kalıcı duyma kaybına neden olmakta ve yaşam kalitemizi düşürmektedir.

  Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal