Küçük İşletmelere Enflasyon Muhasebesinde Büyük Kolaylık: 1,5 Milyon Mükellef Kapsam Dışında

Ekonomik koşulların ve iş dünyasının taleplerinin dikkate alındığı önemli bir düzenleme ile yaklaşık 1,5 milyon mükellef, geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarılıyor.

29.08.2024-11:32 - (Son Güncelleme: 29.08.2024-11:32) Küçük İşletmelere Enflasyon Muhasebesinde Büyük Kolaylık: 1,5 Milyon Mükellef Kapsam Dışında

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından duyurulan bu karar, özellikle küçük işletmelerin enflasyon muhasebesi uygulamasındaki yüklerini hafifletmeyi hedefliyor. Bakan Şimşek, "Küçük işletmelere kolaylık sağlamak için yaklaşık 1,5 milyon mükellefi geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarıyoruz" dedi.

Ekonomi Yönetiminden İş Dünyasına Yanıt

Türkiye'de iş dünyası, son dönemde enflasyon düzeltmesi konusunda ciddi talepler ve endişeler dile getirmişti. Ekonomi yönetimi bu çağrılara kayıtsız kalmadı ve yaklaşık 1,5 milyon mükellefi geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkardı. Bu yeni düzenleme ile 2023 yılı sonu itibarıyla cirosu 50 milyon liranın altındaki işletmeler, 2024 yılı ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmak zorunda kalmayacak.

Bakan Şimşek, enflasyon muhasebesine ilişkin olarak yaptığı açıklamada, TÜRMOB başta olmak üzere meslek kuruluşlarının 2023 yıl sonuna kadar erteleme talep ettiğini hatırlattı. Şimşek, "Yapılan yasal düzenleme ile 2021 ve 2022 yıllarında enflasyon düzeltmesi uygulanmadı. Uygulama 2023 yılı sonuna kadar ertelendi. Daha sonra iş dünyası ile yapılan toplantılarda yine meslek kuruluşlarınca 2023 yıl sonunda mutlaka enflasyon düzeltmesi yapılması, 2024 yılında da devam edilmesi istendi. Yapılan istişareler sonrasında da Bakanlık olarak gerekli düzenlemeleri yaptık." ifadelerini kullandı.


Enflasyon Düzeltmesi Nedir?

Enflasyon düzeltmesi, mali tabloların gerçek durumu ifade eder hale gelmesini sağlamak amacıyla yapılan bir işlem olarak tanımlanıyor. Paranın satın alma gücündeki değişimlerin dikkate alındığı bu düzeltme, özellikle mali tablolarında aktif hesapları güçlü olan mükelleflerin vergi yüklerini azaltıyor. Ancak, borçları fazla olan mükellefler için bu durum, ilave vergi ödemelerine neden olabiliyor.

Türkiye'de enflasyon muhasebesi en son 2004 hesap dönemine ilişkin bilançolarda uygulanmış, 2021 yılı sonuna kadar ise şartların gerçekleşmemesi nedeniyle yeni bir düzeltme yapılmamıştı. 2021 yılı sonunda ise enflasyon düzeltmesi şartları oluşmuş ve bu konuda meslek mensupları ile sivil toplum kuruluşlarının talepleri üzerine konu TBMM gündemine taşınmıştı.

Yatırım Yapanlara Yeni Model

Bakan Şimşek, enflasyon düzeltmesi nedeniyle yatırım finansman giderlerinin maliyetlere eklenmesi sonucu oluşan ilave vergi yüküne dair endişelere de değindi. Şimşek, "Enflasyon düzeltmesiyle amacımız mali tabloların gerçek durumu ifade eder hale gelmesini sağlamak. Yatırım yaparak büyüme, istihdam gibi makroekonomik göstergelere katkılar sunan ve faaliyet gösterdiği alanlarda önemli ölçüde katma değer yaratan işletmelerin devam eden yatırımlarını muhasebeleştirdikleri harcamaların enflasyon düzeltmesinden kaynaklı olumsuz etkilerini asgari seviyede tutmak için ilgili birimlere talimatlarımızı verdik." dedi.

Bu kapsamda, yatırım yapan mükelleflere yönelik olarak yeni bir model üzerinde çalıştıklarını belirten Şimşek, "Uygulamanın yatırım maliyetlerini artırmaması gerektiğini değerlendirerek, yatırım yapan mükelleflere enflasyon düzeltmesinde kolaylık sağlayacak formüller üzerinde çalışıyoruz. Bu kapsamda, devam eden yatırımlar hesabının enflasyon düzeltmesinden kaynaklı değerlenmesi nedeniyle oluşan karların özel bir fona alınarak vergilenmemesi ve bu hesabın işletme döneminde 5 yıl gibi bir sürede vergiye tabi kazancın tespitinde dikkate alınabilmesine yönelik bir model de seçenekler arasında yer alıyor." ifadelerini kullandı.

İş Dünyasından Destek

Yeni düzenleme, özellikle küçük işletmelerin mali yüklerini hafifletme amacı taşıyor. İş dünyası temsilcileri, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bu adımını memnuniyetle karşılarken, yeni düzenlemelerin yatırımcılar için önemli kolaylıklar getireceğini ifade etti.

Bakan Şimşek, düzenlemelerin 2023 yılı sonunda yürürlüğe girmesi için çalışmaların hızla sürdüğünü belirtti. Ayrıca, bu kapsamda hazırlanan tebliğ taslağının yayımlanmak üzere Cumhurbaşkanlığı'na gönderildiğini ifade etti.

Türkiye ekonomisinin dinamik yapısı içerisinde, enflasyon düzeltmesi gibi önemli konularda yapılan bu tür düzenlemelerin, işletmelerin sürdürülebilirliğine ve ekonomik istikrara katkı sunması bekleniyor. Bakanlık, özellikle küçük işletmelerin bu süreçten en az zararla çıkmasını sağlamak adına yeni düzenlemeler üzerinde çalışmaya devam ediyor.

YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal