Rusya- Ukrayna arasındaki yıkıcı savaş 50. Gününe girdi. Ukrayna Rusya’ya karşı direnmeyi sürdürürken Rusya’nın da ülkede neden olduğu yıkımın boyutu her geçen gün artıyor. Rusya-Ukrayna savaşında son olarak, Rusya’nın savaş gemisi Moskova kruvazörünün Ukrayna güçleri tarafından vurulduğu iddiası gündeme geldi. Rusya’nın savaş gemisi Moskova kruvazörünü Ukrayna’nın Neptün füzesiyle vurduğu iddia edildi. İddiaların doğruluğunu merak edenler araştırmalara başladı. Kruvazör nedir? Özellikleri nelerdir? Gibi sorular gündeme geldi. Konuyla alakalı Rusya’dan açıklama geldi. Rusya Savunma Bakanlığı, Rus Karadeniz Filosu bünyesinde bulunan "Moskova" isimli kruvazörünün battığını duyurdu.
Ukrayna'nın, Rusya’nın Moskova kruvazörünü Neptün füzesiyle vurduğunu duyurmasının ardından Rusya Savunma Bakanlığı’ndan da açıklama yapıldı. Açıklamaya göre Moskova kruvazörü varış limanına çekilirken gemide yangın çıktı. Çıkan yangında gövdede mühimmat patlaması sonucu hasar gören geminin fırtınalı denizde battığı belirtildi. Batan Moskova kruvazöründe bulunan mürettebatın, bölgedeki Karadeniz Filosu gemileri tarafından tahliye edildiği belirtildi.
Rusya Savunma Bakanlığı daha önce konuyla alakalı olarak yaptığı açıklamada geminin yüzer durumda olduğunu belirtmişti. Bakanlık, geminin limana çekildiği sırada gemide yangın çıktığını ve yangın nedeniyle mühimmatların patladığını söyleyerek, patlamaların bir süre sonra kontrol altına alındığını açıklamıştı. Yangının çıkış nedeninin araştırıldığının belirtildiği açıklamada, geminin yüzer durumda olduğu söylenmişti. Daha sonra yapılan açıklamada ise geminin battığı duyuruldu.
Ukrayna 13 Nisan Çarşamba günü, Rusya’nın Karadeniz’de seyir halindeki Moskova Kruvazörünü Neptün Füzesi ile vurduğunu bildirmişti. Vurulan gemide 510 kişilik mürettebat olduğu belirtildi. Moskova kruvazörünün Rusya- Ukrayna savaşının ilk günlerinde Yılan Adası’ndaki Ukrayna askerlerine saldırdığı ve 2014 yılında Kırım’ın yasa dışı olarak ilhak edildiği sırada da Ukrayna gemilerine engel olduğu biliniyor. Rus donanmasının amiral gemileri arasında yer alan Moskova kruvazörü, güdümlü füzelere sahip. 1979 yılında denize indirilen Moskova kruvazörü, 2020 yılında tadilattan geçirilmişti.
16 adet 700 kilometrelik menzile sahip gemisavar füzelerinin bulunan gemi, S-300 hava savunma füze sistemi ile donatılmıştır. 2015 yılında, Akdeniz'de Rus donanmasının daimi görev gücünü yöneten Moskova kruvazörü ayrıca Suriye'deki Rus Hmeymim Askeri Hava Üssü'nün korunması görevinde de yer aldı.
Moskova Kruvazörü tarihçesi
Moskova kruvazörü, Rusya Federasyonu Deniz Kuvvetleri'ne ait Slava sınıfı güdümlü füze kruvazörünün ilk gemisidir. Slava olarak hizmete giren gemi, Moskova sınıfı denizaltısavar kruvazörü Moskova'nın görev dışı kalmasının ardından Moskova adını aldı. İnşasına 1976 yılında Nikolayev’de bulunan 61 Kommunar Tersane Plantı'nın 445 no'lu Tersane'sinde başlandı ve 1979 yılında suya indirildi. Suya indirilmesinden dört yıl sonra 30 Ocak 1983 tarihinde hizmete girdi. Birçok görevde bulunan gemi, 21 Mart 1991'de onarıma girdi. 16 Mart 1996 tarihinde ismi değişerek Moskova oldu. Tadilatının ardından Ağustos 1999'da yeniden hizmete alındı. 2002 yılında Karadeniz Filosu bayrak gemisi olan Admiral Golovko'nun hizmet dışı olmasının ardından Karadeniz Filosu bayrak gemisi oldu. 2003'te Indra-2003 Rusya-Hindistan deniz tatbikatında yer aldı.
9 - 12 Ağustos 2008 tarihleri arasında, 2008 Güney Osetya Savaşı'nda Karadeniz'in güvenliğini sağlama görevinde bulundu. Rusya'nın Abhazya Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanımasıyla birlikte Abhazya'nın başkenti Suhum'da demir attı.
Moskova Kruvazörü özellikleri
Slava sınıfına ait bir kruvazördür. 11.490 tons deplasmanı vardır. 186,4 metre uzunluğunda olan geminin genişliği de 20,8 metredir. 8,4 metre su çekiminin yanında, 4 COGOG itme gücüne sahiptir. Ayrıca; 2 şaft 121.000 shp, 32 knot hız, 10.000 mil menzil ve 480 kişi taşıma kapasitesi bulunuyor. Moskova kruvazöründe ek olarak, Splinter kaplama zırh bulunuyor.
Sensörler ve işleme sistemleri:
Moskova kruvazöründe Voskhod MR-800 3D arama radarı, Fregat MR-710 3D arama radarı, Palmet navigasyon radarı, Pop grup SA-N-4 atış kontrol radarı, Top Dome SA-N-6 atış kontrol radarı, Bass Tilt AK-360 CIWS System atış kontrol radarı ve Bull horn MF hull mounted sonarı bulunuyor.
Elektronik harp ve tuzakları bakımından da Rum Tub and Side Globe EW antennas ve 2x PK-2 DL bulunuyor.