Önemli bir sağlık problemi olarak ortaya çıkan öksürük, hakkında Prof. Dr. Dereköy, son bir yıl içinde hastaneye başvuran vakaların yaklaşık beşte birinin öksürükten muzdarip olduğu belirtti.
Öksürük normalde kendisini korumaya alan bir mekanizmadır!
İnsan vücuduna bakıldığı zaman normal koşullarda öksürüğün solunum yolunu temizleyen, koruyucu bir mekanizma olduğunun bilgisini veren Dereköy, şunları söyledi:"Solunan partiküller, buhar, duman, kokular, toz ve soğuk hava öksürüğü tetikleyebilir. Öksürük 8 haftadan uzun sürüyorsa kronikleşmiş demektir. Dolayısıyla öksürük şikayetinin erken dönemde tedavi edilmesi önemlidir. Öksürük, solunum yolu enfeksiyonları, alerjiler ve çeşitli sağlık sorunlarına bağlı olarak çıkabilir. Özellikle Kovid-19 döneminde bağışıklığı artırmak amacıyla kullanılan bazı gıda takviyeleri, mide asidini etkileyerek reflüye yol açabilir, öksürüğe neden olabilir. Hastalar, öksürük şikayetiyle bir sağlık profesyoneline başvurmadan önce kendi başlarına ilaç ve şurup kullanmaktan kaçınmalı. Salgın hastalıklardan korunmak için bilinçsizce kullanılan bazı gıda takviyeleri öksürüğe yol açıyor. Öksürük 8 haftadan uzun sürdüğünde kronikleşiyor. Basit gibi görünen bu şikayet multidisipliner bir yaklaşımla tedavi edilebilir."
Sigara burada da sağlığı olumsuz etkiliyor!
Dereköy, öksürüğün altında yatan nedenleri araştırılması gerektiğini ve etkili bir tedavi planı için bunun şart olduğunu ifade ederek, sigara alışkanlığı ya da alerjik reaksiyonların öksürüğün şiddet ve süresini artıracağını belirten Dereköy, "Bazı tür hipertansiyon ilaçları da bu tip uzamış öksürüklere neden olabilir. Astım ve bronşit gibi çeşitli akciğer hastalıkları da öksürük nedenleri arasında sayılmaktadır. Sigara içmeyen ve daha önce herhangi bir hastalığı olmayan uzamış öksürüklü hastalarda akciğer grafisi yüzde 95 normal olabilir. Bu nedenlerle kronik öksürük, multidisipliner bir yaklaşım gerektirir, kulak burun boğaz, göğüs hastalıkları ve iç hastalıkları uzmanlarının görüşlerine de başvurulmalıdır’’ değerlendirmesinde bulundu.
Uzman doktordan önemli tavsiyeler!
Dereköy, özellikle sigara içenlerde görülen kanlı öksürük, tek taraflı burun tıkanıklığı ve kilo kaybı gibi sorunların görüldüğü vakit doğrudan uzmana başvurmayı gerektirdiğini söyledi. Öksürüldüğü vakit bilinçsizce tüketilen ilaçların yerine evde yapılacak önlemler hakkında tavsiyelerde bulunarak şunları ifade etti: ‘‘Pratik olarak başlangıçta öksürüğe iyi gelmesi açısından bol ve ılık su içilmesi, bal ve limonlu su içilmesi, sıcak duş ve havayı nemlendirmek, okaliptüs ve buhar uygulamak, zencefil, zerdeçal ve hatme çiçekli karışımlar içmek, tuzlu su ile gargara, ananaslı ve acı biberli soslar ve kokteylleri öneriyoruz ve mutlaka kısa zamanda hekime başvurmanız gerekebilir’’ dedi.
Hijyene ve maske kullanımına dikkat!
Bulaşıcı hastalıkların yayılmasını engellemek için hapşıran ve öksüren bireylerin maske kullanmaları, hijyen kurallarına uymaları da toplum sağlığı açısından kritik bir rol oynadığı sözlerine ekledi.